Napenergiás rekordot hozott a március – mi jöhet még?

Manapság a március nemcsak a meteorológiai tavaszt szokta elhozni, hanem új napenergiás rekordokkal is megörvendeztet minket. Ez az időszak optimális a termelés szempontjából, mivel a napfény intenzitása és beesési szöge mellett a hőmérséklet is kedvez a panelek hatékony működésének. Tavaly március 15-én a szikrázó napsütésnek köszönhetően a naperőművek pillanatnyi termelése 794 MW-ig emelkedett, néhány héttel később átlépte a 800 MW-ot is, majd október 6-án a 1034 MW-ot is elérte.

A Mavir adatai szerint idén március 7-én 12:30-kor ismét megdőlt a pillanatnyi termelés rekordja, ami ezúttal 1209 MW-ig emelkedett. És ezek csak a naperőművek, a háztartási méretű kiserőművek termelése ezen felül értendő – hogy ez utóbbi mennyi lehet, arra lentebb még kitérünk. Ugyanebben az időpontban a Paksi Atomerőmű termelése 1939 MW, a gázerőművek termelése 574 MW, míg a Mátrai Erőmű termelése 270 MW volt, a naperőművek tehát a második helyen álltak az atomenergia után. Ezt a pozíciót már 8:45-kor megszerezték, és egészen 15:30-ig tartották. Így adódhatott az, hogy 12:30-kor a teljes hazai áramtermelés 28%-át adták a naperőművek – a háztáji kiserőművek nélkül. De ha a nap egészét nézzük, akkor is 10% felett volt a napenergia aránya.

Március 7-én így nézett ki a magyarországi erőművek termelési görbéje. Forrás: Mavir

Alig egy év alatt tehát 50%-kal sikerült javítani a rekordon. Egyre több és nagyobb naperőmű csatlakozik a hálózatra, így például – ahogyan arról a decemberi hírösszefoglalónkban is beszámoltunk – tavaly év végén átadták a 100 MW-os kaposvári napelemparkot, ami komoly lökést adott a növekedésnek, de több 20 MW-os park is elkészült a közelmúltban. A Mavir jelenleg elérhető legfrissebb adatai szerint január 31-én a KÁT (Kötelező Átvételi Rendszer) keretében megépült fotovoltaikus erőművek összkapacitása 1511 MW volt, a prémium típusú támogatásban részesülőké pedig 61 MW.

A kiadott engedélyek alapján még akár további 1500 MW KÁT-os erőmű is megépülhet, a METÁR tendereken szintén 1500 MW körül lehet a kiosztott jogosultság, vagyis a jelenlegi erőműállomány meg is triplázódhat a következő években. A kormány 2030-as célja 6000 MW fotovoltaikus kapacitás kiépítése, a valóság azonban, különösen ha egyszer piaci alapon is elkezdenek erőművek épülni, könnyedén túlszárnyalhatja a kormány terveit. A tíz évvel ezelőtt megszületett Nemzeti Energiastratégiában 1400 MW megújulós kapacitással számoltak 2020-ra, amelybe a biomasszától kezdve a szélerőműveken és vízerőműveken át a fotovoltaikus kapacitásokig mindent beleszámítottak. A valóságban viszont a naperőművek önmagukban 2000 MW-ot értek el. Nem szabad tehát készpénznek venni a kormány terveit, mert a kormányok és a mainstream elemzők hosszú távú előrejelzései mindig túl konzervatívak, ha olyan exponenciális technológiáról van szó, mint a fotovoltaika vagy az energiatárolás. Egy valamiben biztosak lehetünk: újabb és újabb rekordokat fogunk látni, de nincs már messze az az idő sem, amikor a napenergia nem fog megelégedni a második hellyel.

Nem beszéltünk még a háztartási méretű kiserőművekről. A legfrissebb rendelkezésre álló adat szerint 2020 június 30-án 584 MW beépített teljesítménnyel rendelkeztek, ami 102 MW-os növekedést jelent csak az első félévben. Ez alapján úgy becsülöm, hogy jelenleg 700 MW közelében lehet az aktuális összteljesítményük. A március 7-i hivatalos rekord mellet lehetett akár még további 450 – 500 MW háztáji termelés is, amit nagyrészt helyben felhasználtak az emberek.

Tudom, most sokan azt fogják mondani, hogy jó-jó, de ha felhős az idő, mindjárt nem olyan rózsás a helyzet. Ez így van, de azért nem is olyan vészes. A rekordot követő hét legborongósabb, napja március 14-e volt. Még azon a napon is 300 MW fölé tudott kúszni a termelés, ami a beépített teljesítményhez mérve kevés ugyan, de így is órákon keresztül szoros versenyt futott a Mátrai Erőmű termelésével, néha meg is előzve azt.

Az elmúlt hét legfelhősebb napja március 14-e volt. Forrás: Mavir

De nézzünk még egy érdekes adatot. Valószínűleg mindenki emlékszik még rá, hogy milyen felhős volt a december. Akinek évek óta van napelemes rendszere, az azt is tudja 2020 decembere az elmúlt évek leggyengébb havi termelését produkálta. Decemberben mégis 50 GWh-t termeltek a naperőművek, ami magasabb, mint 2017 bármelyik nyári hónapjának termelése. De azt is elmondhatjuk, hogy a tavalyi év legsötétebb hónapjában kétszer annyi napenergiát voltunk képesek termelni, mint a 2013-as év egészében.

S mindez még csak a kezdet: a napenergia, a szélenergia és a geotermikus energia kombinálásával, túlkapacitások kiépítésével és akkumulátorokkal messzebbre juthatunk, mint azt sokan gondolnák.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.