Nem bírta a Dacia honlapja a Spring megrendeléseket

Romániában a Dacia Spring nagyon olcsón, a magasabb felszereltséggel is körülbelül 2,8 millió forintnak megfelelő lejért vásárolható meg. Hasonló áron eddig Európában csak 5 év körüli használt elektromos autókat lehetett megvenni. A 10.000 eurós román állami támogatás maximumát nem lehet igénybe venni a kisautóra, mert a listaára túlságosan alacsony: az állami támogatás nem haladhatja meg a vételár 50%-át, a Spring később megjelenő alapfelszereltsége pedig mindössze 16.800 euróba kerül, míg a jobban felszerelt Comfort Plus változat 18.100 eurótól indul. Utóbbihoz a CCS töltőaljzatot és a Type2 kábel opciót megvásárolva 18.500 euróra nő a vételár. Az állami támogatás egy saját tulajdonú, régi autó forgalomból való kivonása esetén kiegészíthető a 6500 lejes (kb. 490.000 Ft) roncsprémiummal, így végül a vételár kevesebb lesz a listaár felénél.

A kedvező ár hatalmas érdeklődést hozott. A transindex.ro beszámolója szerint röviddel a megrendelési lehetőség szombat délután 14:00-kor történő megnyitása után a Dacia román honlapja a megnövekedett terheléstől összeomlott. Négy óra alatt több mint 1500 érdeklődést regisztráltak, amely különösen akkor sokkoló adat, ha hozzátesszük, hogy 2019-ben Romániában összesen 1506 db, és még 2020-ban is csak 2837 tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba.

Az előrendelés 2020 végi megnyitásakor Magyarországon is hatalmas volt az érdeklődés, az első 100 példányt nálunk is 4 óra alatt foglalták le az érdeklődők, akiknek 100.000 Ft befizetésével kellett megerősíteni szándékukat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Túlkereslet miatt törli villanyautójának rendeléseit az Opel

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.