Nem bírta a Dacia honlapja a Spring megrendeléseket

Romániában a Dacia Spring nagyon olcsón, a magasabb felszereltséggel is körülbelül 2,8 millió forintnak megfelelő lejért vásárolható meg. Hasonló áron eddig Európában csak 5 év körüli használt elektromos autókat lehetett megvenni. A 10.000 eurós román állami támogatás maximumát nem lehet igénybe venni a kisautóra, mert a listaára túlságosan alacsony: az állami támogatás nem haladhatja meg a vételár 50%-át, a Spring később megjelenő alapfelszereltsége pedig mindössze 16.800 euróba kerül, míg a jobban felszerelt Comfort Plus változat 18.100 eurótól indul. Utóbbihoz a CCS töltőaljzatot és a Type2 kábel opciót megvásárolva 18.500 euróra nő a vételár. Az állami támogatás egy saját tulajdonú, régi autó forgalomból való kivonása esetén kiegészíthető a 6500 lejes (kb. 490.000 Ft) roncsprémiummal, így végül a vételár kevesebb lesz a listaár felénél.

A kedvező ár hatalmas érdeklődést hozott. A transindex.ro beszámolója szerint röviddel a megrendelési lehetőség szombat délután 14:00-kor történő megnyitása után a Dacia román honlapja a megnövekedett terheléstől összeomlott. Négy óra alatt több mint 1500 érdeklődést regisztráltak, amely különösen akkor sokkoló adat, ha hozzátesszük, hogy 2019-ben Romániában összesen 1506 db, és még 2020-ban is csak 2837 tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba.

Az előrendelés 2020 végi megnyitásakor Magyarországon is hatalmas volt az érdeklődés, az első 100 példányt nálunk is 4 óra alatt foglalták le az érdeklődők, akiknek 100.000 Ft befizetésével kellett megerősíteni szándékukat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.