Főoldal » elektromosautó-töltés » Volt kitől tanulni – íme a Rivian saját töltőhálózata

Volt kitől tanulni – íme a Rivian saját töltőhálózata

A Rivian közzétette tervezett elektromosautó-töltőhálózatának részleteit, mely a Tesla Supercharger-hálózata óta a legelső, egyetlen autómárka számára telepített magas teljesítményű DC töltőhálózat lesz az Egyesült Államokban. Úgy tűnik, hogy a Superchargereken dolgozó volt Tesla-alkalmazottak leszerződtetése jó szolgálatot tett, hiszen az úgynevezett Rivian Adventure Network sok pontban utánozza a Tesla töltőit.

Többek között abban, hogy az autógyártó start-up berendezéseit is kizárólag a saját vásárlói tudják majd használni, igaz a Rivan termékei CCS-en keresztül töltődnek, és nem kapnak saját töltőcsatlakozó-szabványt. Rivian márkájú villanyautóval a töltés azonnal elindul a csatlakozást követően, csakúgy, mint ahogyan a Teslák töltése is történik – ez, a töltési folyamatot lényegesen leegyszerűsítő Plug&Charge funkció fokozatosan más töltőhálózatokon is elérhetővé válik.

A michigani székhelyű cég, mely eddig két villanyautót mutatott be, valamint egy elektromos furgonon is dolgozik az Amazonnal, 2023-ig összesen több mint 600 DC töltőállomás letelepítését tervezte el, beterítve az Egyesült Államokat, és átkígyózva Kanadába. Valamennyi állomáson 5-6 töltőpont várja majd az autósokat, így körülbelül 3500 töltőponton lehet majd kizárólag megújuló forrásból származó elektromosságot betölteni az akkumulátorokba. A töltőberendezések maximális teljesítménye eleinte 200 kW közelében lesz, később 300 kW fölé emelkedik, így 20 perc alatt nagyjából 225 kilométernyi hatótávhoz juthatnak az ügyfelek.

Rivian DC töltőoszlop

A villámtöltők elsősorban autópályák, főutak, kávézók, és boltok közelében létesülnek, de a Rivian nagy hangsúlyt fektet a távolabbi, nehezebben elérhető helyszínekre, ahova az R1S és R1T tulajdonosai kalandozni indulhatnak – innen a töltőhálózat neve.

Rivian AC töltőoszlop

A DC töltőpontokon felül a vállalat több mint 10.000 AC töltőcsatlakozót szerel fel 2023 végéig. A Rivian Waypoints 11,5 kW teljesítményű töltői az autósok úti céljainál, tehát hoteleknél, parkoknál, éttermeknél, és bevásárlóközpontoknál települnek, így ez a hálózat tulajdonképpen a Tesla Destination Network megfelelője. A töltés ezeken is automatikusan indul.

Rivian fali töltő

A gyártónak az otthoni töltésre is lesz megoldása Rivian Wall Charger néven, ami 11,5 kW teljesítménnyel, WiFi-vel, és OTA-frissítésekkel járul hozzá a gondtalan villanyautózáshoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.