Volt kitől tanulni – íme a Rivian saját töltőhálózata

A Rivian közzétette tervezett elektromosautó-töltőhálózatának részleteit, mely a Tesla Supercharger-hálózata óta a legelső, egyetlen autómárka számára telepített magas teljesítményű DC töltőhálózat lesz az Egyesült Államokban. Úgy tűnik, hogy a Superchargereken dolgozó volt Tesla-alkalmazottak leszerződtetése jó szolgálatot tett, hiszen az úgynevezett Rivian Adventure Network sok pontban utánozza a Tesla töltőit.

Többek között abban, hogy az autógyártó start-up berendezéseit is kizárólag a saját vásárlói tudják majd használni, igaz a Rivan termékei CCS-en keresztül töltődnek, és nem kapnak saját töltőcsatlakozó-szabványt. Rivian márkájú villanyautóval a töltés azonnal elindul a csatlakozást követően, csakúgy, mint ahogyan a Teslák töltése is történik – ez, a töltési folyamatot lényegesen leegyszerűsítő Plug&Charge funkció fokozatosan más töltőhálózatokon is elérhetővé válik.

A michigani székhelyű cég, mely eddig két villanyautót mutatott be, valamint egy elektromos furgonon is dolgozik az Amazonnal, 2023-ig összesen több mint 600 DC töltőállomás letelepítését tervezte el, beterítve az Egyesült Államokat, és átkígyózva Kanadába. Valamennyi állomáson 5-6 töltőpont várja majd az autósokat, így körülbelül 3500 töltőponton lehet majd kizárólag megújuló forrásból származó elektromosságot betölteni az akkumulátorokba. A töltőberendezések maximális teljesítménye eleinte 200 kW közelében lesz, később 300 kW fölé emelkedik, így 20 perc alatt nagyjából 225 kilométernyi hatótávhoz juthatnak az ügyfelek.

EZT OLVASTAD MÁR?  Évente 10.000 Supercharger v3 készül majd Kínában
Rivian DC töltőoszlop

A villámtöltők elsősorban autópályák, főutak, kávézók, és boltok közelében létesülnek, de a Rivian nagy hangsúlyt fektet a távolabbi, nehezebben elérhető helyszínekre, ahova az R1S és R1T tulajdonosai kalandozni indulhatnak – innen a töltőhálózat neve.

Rivian AC töltőoszlop

A DC töltőpontokon felül a vállalat több mint 10.000 AC töltőcsatlakozót szerel fel 2023 végéig. A Rivian Waypoints 11,5 kW teljesítményű töltői az autósok úti céljainál, tehát hoteleknél, parkoknál, éttermeknél, és bevásárlóközpontoknál települnek, így ez a hálózat tulajdonképpen a Tesla Destination Network megfelelője. A töltés ezeken is automatikusan indul.

Rivian fali töltő

A gyártónak az otthoni töltésre is lesz megoldása Rivian Wall Charger néven, ami 11,5 kW teljesítménnyel, WiFi-vel, és OTA-frissítésekkel járul hozzá a gondtalan villanyautózáshoz.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.