Meredek számokat jelentettek Texasból – decemberi hírösszefoglaló

Bár a világ szinte leállt 2020-ban, a megújuló energiák a gyorsítósávban előzték a hagyományos technológiákat, így természetesen a december sem telt eseménytelenül. Következzenek az elmúlt hónap legérdekesebb hírei az országból, és a nagyvilágból.

Európa

A Solar Power Europe sajtóközleménye szerint a tavalyi évben 18,7 GW új napelemes kapacitást regisztráltak Európában, ami a valaha volt második legmagasabb érték. Így a növekedés az előző évhez képest, még a járvány ellenére is 11%-ot tett ki. A kontinens legnagyobb piaca ezúttal Németország volt, ahol 4,8 GW-tal nőtt a beépített kapacitás, a második helyezett Hollandia, 2,8 GW-tal, a harmadik pedig Spanyolország 2,6 GW-tal – ez utóbbi nagy része szerencsére már piaci alapon tudott megépülni.

Forrás: Solar Power Europe

Magyarország is kivette a részét a növekedésböl: Kaposváron befejeződött az ország legnagyobb naperőművének építése. A tesztidőszak lezárulása után várhatóan februárban fogja megkezdeni a kereskedelmi működését a kínai China National Machinery Import & Export Corporation által épített 100 MW-os erőmű, amelynek bekerülési költsége 32 milliárd forint volt (320 ezer Ft/kWp).

Forrás: Sungrow

Szlovénia eközben még csak most építi az első naperűmévét. A 6 MW-os egységet a vízerőműveket üzemeltető HESS fogja felépíteni a Száva folyón található egyik erőműve közelében.

2011-ben telepítették a legtöbb napelemet Európában, az akkori rekord még az állami támogatásoknak volt köszönhető, ma már viszont egyre inkább üzleti alapon épülnek a naperőművek. A  dán Better Energy 1 GW-os naperőműves portfóliót épít Dániában és Lengyelországban. A teljesen piaci alapon működő egységek közül az elsők már idén megkezdhetik működésüket.

Németországban tavaly 300 MW-ra becsülték az állami támogatások nélkül megépült naperőművek összkapacitását, idén az EnBW egymaga tervez ennyit megépíteni Brandenburgban. Az állam által kiírt tendereken 10 MW a felső határ, azonban ha valaki a támogatási rendszeren kívüli beruházást valósít meg, nincs felső korlát. A nagyobb pedig olcsóbb, így két 150 MW-os napelempark fog elkészülni 2021 végéig. A beruházásnál odafigyelnek a biodiverzitás megőrzésére is: az erőmű közvetlen környezetében helyben honos növényeket, fákat és bokrokat fognak ültetni, sövényeket létesítenek, és birkákkal legeltetik a füvet. Ez Magyarország számára is követendő példa lehetne.

A fejlődő országoknak is megéri tiszta energiára váltani

A rendszerváltás környékén még sok magyar szakember dolgozott a tengizi olajmezőkön, ma már viszont Kazahsztánban is napelem-mezők nőnek ki a földből.  A hatóságok 55 megawattnyi napelemes kapacitásra írtak ki tendert, amelyen a legalacsonyabb ajánlat 3,5 cent/kWh lett. Ilyen áraknak még egy olajat exportáló ország sem mondhat nemet.

Ahogyan  a Fülöp-szigetek sem mondhat nemet az olcsó napenergiára. A manilai székhelyű Solar Philippines csak az idén 1 GW napelemes kapacitást tervez kiépíteni, teljes egészében piaci alapon. Az országban 2020 közepén körülbelül ennyi volt az összes már meglévő naperőmű teljesítménye.

St. Kitts szigetén letették az alapkövét a karibi térség legnagyobb energiatárolós napelemes projektjének.  A 35,7 MW-os naperőmű és a 45,5 MWh-s akkutelep a sziget áramszükségletének 30-35%-át lesz képes biztosítani, és ennyivel kevesebb gázolajat kell majd elégetni az erőművekben.

EZT OLVASTAD MÁR?  Állami támogatásra is jogosult a Škoda ENYAQ iV: ezek a valódi hazai árak
Forrás: Lechlanché

Ausztrália

A megújuló energiák, de különösen a napenergia és az energiatárolás felhasználásában Ausztrália a világ többi része előtt jár. Különösen igaz ez Dél-Ausztráliára, ezért érdemes figyelemmel kísérni az ottani fejleményeket.

Az ország egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a melbourne-i Fashion Capital idén tavasszal 400 parkolóhelyet fog lefedni napelemekkel, a beruházás eredményeként a parkoló egy 1,6 MW-os erőművé változik, és még az autók is árnyékban várakozhatnak. Néhány száz kilométerrel arrébb, Sydneyben egy másik bevásárlóközpont, a Narellan Town Centre másféle megoldást választott. A tulajdonosok egy olyan megállapodást kötöttek a CEP.Energyvel, amely szerint a kivitelező nemcsak megépíti a rendszert az épületkomplexum tetején, hanem ő fogja tulajdonolni és üzemeltetni is – más szóval bérbeadják számukra a tetőfelületet. A rendszer egyébként 10 MW-os lesz és egy 20 MWh-s akkumulátor is tartozni fog hozzá. Hogy miért jó ez a megoldás? Az épület tulajdonosa úgy tudja hasznosítani a tetőfelületét, hogy nem neki kell bajlódnia a kivitelezéssel és az üzemeltetéssel, az üzemeltető pedig kedvező áron jut területhez egy nagyvárosban, azaz a fogyasztási helyhez közel, ahol a hálózati csatlakozás kiépítése sem akkora gond. Magyarországon is egyre nagyobb probléma, hogy  ma már a hálózat fejlesztése nélkül nem lehet új naperőművet létesíteni. A városokban viszont megfelelő lenne a hálózat, csak egy üzleti modellt kell találni arra, hogy a szabad felületek ki legyenek használva.

Egy másfajta együttműködést keresett a Victoria államban található Gannawarra naperőmű tulajdonosa: a helyi gazdák közreműködésével 300 birkát állított hadrendbe a fűnyírás egyébként költséges feladatának elvégzésére. A Gannawarra, Ausztrália legnagyobb hibrid naperőműve, az 50 MW-os csúcsteljesítményt egy 50 MWh-s, a Tesla által gyártott akkutelep egészíti ki. És most már 300 birka is.

Kép: Wirsol

Energiatárolás

A Wood Mackenzie jelentése szerint a harmadik negyedévben minden rekordot megdöntött az akkumulátorok telepítése Amerikában, a 764 MWh-s eredmény  több mint a duplája a korábbi csúcsnak. A legtöbb energiatárolót, 510 MWh-t, Kaliforniában telepítették.

A kaliforniaiak azonban nem fognak a babérjaikon ülni, hiszen megkezdték a világ legnagyobb akkumulátortelepének (Edwards & Sanborn energy project) a kivitelezését. A 2165 MWh-s tároló, amely mellett minden másik akkumulátor eltörpül, egy 1,1 GW-os napelemparkkal fog párosulni. Ahogyan a kivitelező cég alelnöke fogalmazott, a 2022-ben elkészülő hibrid erőmű a nap minden órájában áramot fog szolgáltatni.

A keleti parton is egy óriási méretű energiatároló egység fog épülni. A Con Edison, az egyik new yorki áramszolgáltató egy 400 MWh-s akkumulátortelep megépítésére kötött szerződést, amely a megújuló energia közeljövőben várt növekedésének hatásait fogja ellensúlyozni. A projekt egy korábban bezárt queensi erőmű területén fog megépülni, és ez lesz az állam legnagyobb akkumulátora, de nem sokáig, mert az egyik erőműveket üzemeltető cég már tervezi egy 1200 MWh-s akkutelepet építését.

EZT OLVASTAD MÁR?  Egy év alatt megduplázódott az elektromos autók globális részesedése

Az olasz hálózatüzemeltető Terna decemberben lezárult aukcióján összesen 250 MW akkumulátoros kapacitás kiépítésére szolgáló megbízásokat osztott ki a nyertesek számára, az átlagos ár 23 500 €/MW/év lett. A projektek célja, hogy a hálózat rugalmasságát, és az ellátásbiztonságot növeljék, ebben pedig az akkumulátorok verhetetlenek, hiszen egy gázerőműnél gyorsabban képesek reagálni az áramszükséglet változásaira.

Exponenciális növekedés a gyakorlatban

Dél-Ausztrália a megújuló energia 100%-os arányának elérését tűzte ki célul 2030-ra, a kormány azonban a legújabb akciótervében azt jósolja, hogy 2050-re (a jelenlegi áramfelhasználásukhoz képest) akár 500% is lehet ez az arány, az állam pedig a megújuló energia világszintű exportőre lehet. Hogyan lehetséges ez? Teljeskörű elektrifikációval és zöld hidrogénnel. Van benne logika, hiszen az olyan energiaigényes iparágakat, mint az alumíniumgyártás, észszerű lenne a nagy területű, kis népsűrűségű, a megújuló energiában dúskáló államba telepíteni. Dél-Ausztrália egyébként 2020-ban az áramszükségletének 59%-át állította elő nap-és szélenergiából.

A Trina Solar 15 GW-tal növelte gyártási kapacitását, ami egy elképesztő szám – írtam a szeptemberi hírösszefoglalóban, néhány hónappal később azonban erre is rátromfoltak. A Gaojing Solar ugyanis a következő 3 év alatt 50 GW-tal növeli meg modulgyártó kapacitását Kuangtung tartományban egy 2 milliárd dolláros beruházással. 2011 előtt még az egész világon összesen nem létezett 50 gigawattnyi napelem.

Hova fog kelleni ennyi napelem? Még kevés is lehet, ha megnézzük, mi történik Texasban. Amerikában a legfrissebb, októberi adatok szerint 42 GW hálózati méretű napelemes kapacitás működik, ebből 4,2 GW Texasban. Az ottani hálózatirányitó, az ERCOT által közzétett adatok szerint az év utolsó hónapjában azoknak a naperőműveknek az összteljesítménye, amelyeknek a  hálózati csatlakozási kérelemük elbírálás alatt állt 88 GW-ot tett ki, de emellett vár még a sorára 24 – 24 GW szélerőműves és akkumulátoros kapacitás is. Ez a duplája az ország, és hússzorosa az állam meglévő szoláris portfóliójának, méghozzá egy olyan államba, amelyik – és ez a külön pikantériája a dolognak – a kőolajból és földgázból gazdagodott meg. Sok olyan projekt lesz majd persze, amelyik végül nem fog megvalósulni, de a növekedés még így is meredek lesz.

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.