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
auto
2024. 04. 24. szerda

Már egy tévésorozatban is a Tesla Autopiloté a főszerep

elektromos autó

Aki járt már moziban, vagy nézett tévésorozatot, biztosan feltűnt neki a rengeteg termékelhelyezés. Ezek általában nem Familia Kft-sen vannak az arcunkba tolva, csak éppen James Bond BMW-ből BMW-be ül át, vagy – hagyományosan Aston Martint vezet, miközben a gonoszok autóinak még az emblémája is le van véve.

Pierce Brosnan és a BMW Z8 a Világ Nem Elég című James Bond filmben. MGM Studios.

Véletlenül minden pozitív szereplő Apple laptopokkal dolgozik, nagy világító alma logóval, míg az orosz fő gonosz csapata márkajelzés nélküli laptopokkal hekkel. És ki ne emlékezne arra az ikonikus képsorra, amikor a Terminátor 2-ben először védi meg Schwarzi T-800-asa John Connort annak az üzletháznak a hátsó szervizfolyosóján: miközben lassított felvételen megy a T-1000-es felé, a mozivászon közepét a mögötte világító Pepsi automata tölti ki. És egyébként is, több Pepsi logót látunk a filmben, mint terminátort.  Ez ilyenkor mindig sok-sok százezer vagy millió dollár.

Na vajon melyik üdítőital gyártó szponzorálta a filmet? Terminator 2, TriStar.

Ezért különösen érdekes, amikor egy Tesla tűnik fel egy sorozatban, vagy filmben, pláne ha nevesítve van és kifejezetten a cselekmény része az autó – a Tesla ugyanis közismerten nem vásárol fizetett hirdetéseket.

Az Autopilot ami nem gyilkol

Van egy érdekes jelenség a médiában, mégpedig a negatív hírek, botrányok, leleplezések, balesetek térnyerése. Ez nem véletlen, ugyanis az ilyen írásokra sokkal többen kattintanak, többen hangosítják fel a tévét, vagy nézik meg a Youtube videót. Lehet ezért a médiát kárhoztatni, de ugye, nem csinálnák ezt, ha nem ezt a tartalmat keresné a közönség. Van egy olyan érzésem, hogy a világ összes Tesla balesetéről 10 percen belül tudunk, ha pedig felmerül a gyanú, hogy használatban volt az Autopilot, nemzetközi szalagcím lesz belőle.

Ebben a negatív hírdömpingben könnyű elfelejteni, hogy már több mint egymillió Autopilottal szerelt autó rója a világ útjait, és számukhoz képest elenyésző az a 5-10 baleset amiről évente olvasunk. Arról már nem is beszélve, hogy azt soha nem fogjuk megtudni, hány balesetet akadályozott meg a vezetéstámogató rendszer, hiszen annak nincs nyoma, amikor például a sofőr 5 másodpercre elbóbiskolt, az autó pedig bevette a kanyart magától – lehet még a sofőr sem mindig veszi észre az ilyen rendkívül veszélyes mikroalvásokat. Ezekre a pozitív adatokra maximum az amerikai baleseti statisztikák és a Teslák megtett kilométereinek összevetéséből következtethetünk, de ez nem teljesen korrekt összehasonlítás, hiszen az Autopilotot leginkább autópályán lehet használni, a nagy éves NHTSA statisztika pedig az összes levezetett mérföldről szól.

Több mint 11 kilométeren át vitte részeg alvó sofőrjét a Tesla

Így abszolút emlékezetes, amikor egy-egy pozitív példa mégis bekerül a híradóba. Így történt ez 2018 decemberében is, amikor egy feltehetően ittas sofőr elaludt a Model S volánja mögött, és a helyi rendőrök  a Teslát megelőzve, folyamatosan lassítva, megállásra kényszerítették az autót.

Főszerepben: az Autopilot

A 4 nagy amerikai országos tévécsatorna egyik, az ABC tavaly novemberben indította új, Big Sky című bűnügyi sorozatát. A történet Montana állam végtelen tájain játszódik – a közel négy magyarországnyi területen mindössze 1 millióan élnek, innen az állam beceneve és a sorozat címe, amit talán – szabad fordításban – Végtelen Égboltnak mondanánk.

A sorozat első évadának szezonzáró epizódja február végén került adásba, a történet kulcs momentumában pedig egy Tesla állt, illetve egészen pontosan az Autopilot. A sztori szerint az egyik főszereplő  meghalt vezetés közben, de autója tovább folytatja az utat a végtelen tájon. Hős főszereplőink ekkor hangos nyögések mellett tövig nyomják pickupjuk gázpedálját – közismert, hogy a nyögéstől jobban gyorsul az autó -, elévágnak és… végül persze megállítják, de azért egy pici dráma van még a végső megoldás előtt. A történetet egyébként bevallottan a fenti valós eset ihlette, olyannyira, hogy ezt a párbeszédbe is beleszőtték az írók.

Íme a releváns részlet:

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.