Több mint 11 kilométeren át vitte részeg alvó sofőrjét a Tesla

A Tesla Autopilot funkciójáról számtalan rémtörténetet jelenik meg nap, mint nap a hírportálokon, hiszen az újságírók rendszerint ugranak az olyan hírekre, ahol a Tesla által fejlesztett mesterséges intelligencia okolható egy balesetért, még akkor is, ha az esetek többségében a volán mögé ülő ember a hibás. A Teslák önvezető rendszere még közel sem tökéletes, azonban már rengetegszer bizonyította, hogy egy-egy, a vezetésre alkalmatlan sofőr mellett igenis életeket menthet a bekapcsolása. Egy ilyen eseménynek lehetett szemtanúja a California Highway Patrol (CHP) egyik rendőre, amikor hajnali 3 óra 37 perckor arra lett figyelmes, hogy egy szürke Tesla Model S 112 km/h-val, sebességhatár feletti tempóban elsuhant mellette az autópályán Redwood City mellett. A rend őre természetesen üldözőbe vette, majd mikor a villanyautó mellé ért, csupán egy mély álomban lévő úriembert látott a volán mögött, aki többszöri dudálás, szirénázás, és szóbeli figyelmeztetés ellenére sem ébredt fel és húzódott le. Art Montiel, a kaliforniai autópálya-rendőrség szóvivője elmondása szerint az alvó sofőr után eredő rendőr 7 percen és 11 kilométeren keresztül próbálta megállítani a járművet, ami végül az időközben megérkező kollégák autóját érzékelve maga előtt lassítani kezdett, és megállt. A szundikáló férfit még ekkor sem volt könnyű felkelteni, ám mikor végre felébredt, kiderült, hogy a teslás erősen ittas állapotban indult el hazafelé. Az idáig nem derült ki, hogy a férfi pontosan mennyit utazott teljesen magatehetetlen állapotban az autópályán, de az egyértelmű, hogy Autopilot nélkül komoly baleset lehetett volna a gondatlan kocsikázás vége.

„Nagyszerű, hogy van nekünk ez a technológia, ám muszáj emlékeztetnünk az embereket, hogy habár e technológia létezik, az autó irányításának felelőssége mindig az ő kezükben van, és ezzel tisztában kell lenniük” – mondta el a CHP szóvivője.

Forrás: Kron4

A legfontosabb kérdés azonban, hogy hogyan sikerült a Tesla volánja mögött ülő 45 éves férfinek kijátszania az Autopilot biztonsági rendszerét. Tudniillik amikor az önvezető funkció bekapcsolt állapotban van, néhány másodpercenként figyelmezteti a sofőrt, amennyiben nem érzékeli a kezei által kifejtett erőt a kormánykeréken. Ha a sofőr továbbra sem fogja meg a kormányt, az autó lelassít, és megáll. Egyelőre sem a rendőrség, sem a Tesla nem tudta megmondani, hogy hogyan tudott kilométereket megtenni a férfi alvó állapotban az autóval. A Tesla folyamatosan felhívja rá a figyelmet, hogy az Autopilot csak segíti az emberi vezetést, és nem helyettesíti azt, ennek ellenére néhányan még így is hajlamosak rábízni saját és mások életét a nagyjából kettes szintű (Level 2) önvezetésre. Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ittas állapotban pláne ne üljön senki volán mögé, mert nem mindig lesz ekkora szerencséje.

EZT OLVASTAD MÁR?  A német mérnököknek nagyon tetszik a Model 3

Autok:

Elektromos autót használsz?