A francia hálózatnak 16 millió villanyautó sem fog gondot okozni

Gyakran felmerülő kérdés, vagy talán inkább aggodalom, hogy a hálózat hogyan lesz képes kiszolgálni az elektromos autók millióit? Szerencsére pont azok látják kezelhetőnek a problémát, akiknek a zavartalan áramellátásunk biztosítása a feladata. A legutóbb Franciaországból érkeztek megnyugtató szavak a kérdést illetően.

Maïté Jaureguy-Naudin, az RTE francia hálózatirányító innovációért felelős igazgatója egy a témában tartott sajtótájékoztatón mindenkit biztosított arról, hogy az áramtermelés képes lesz lépést tartani az elektromobilitás miatt fellépő keresletnövekedéssel.

Az RTE várakozásai szerint 2035-re a az országban üzemelő gépjárművek 40%-a elektromos lesz, ami közel 16 millió autót jelent, szemben a mostani 600 ezerrel. Ez a hatalmas növekedés azt fogja eredményezni, hogy egyszerre akár milliónyi akkumulátort is tölten fognak majd, ám az RTE igazgatója szerint ezt a francia hálózat képes lesz kezelni . 

Az RTE úgy látja, hogy 2035-ben a közlekedés áramigénye évi 40-60 TWh-t fog elérni, ami szignifikáns mennyiség ugyan, de az ország áramfogyasztása ezzel együtt is 500 TWh alatt fog maradni, miközben 600 TWh-t lesznek képesek előállítani, így tehát bőven marad még tartalék a rendszerben.

Kép: ZITY

Ez a plusz kereslet természetesen nem egyenletesen fog eloszlani az időben, lesznek az évnek olyan periódusai, mint például a nyaralási szezon, amikor kiugró mértékű lesz a töltési célú fogyasztás. Az ilyen csúcsok alkalmával sem lesz azonban nagyobb a töltések miatti terhelés, mint 8 GW, ami csak egy kis részét teszi ki a leghidegebb napok 100 GW-os csúcsterhelésének.

A másik megoldandó feladatot a napon belüli csúcsok kezelése jelenti. A legtöbb töltés este 7 óra körül szokott történni, azonban munkahelyi töltők telepítésével és dinamikus árazás bevezetésével valamelyest kisimíthatóak lesznek a napon belüli csúcsok, így például csak a munkahelyi töltés megoldásától 25%-os esti terheléscsökkenést lehet várni Maïté Jaureguy-Naudin elmondása szerint.

Az RTE ugyanakkor nem csak kihívást lát az elektromobilitás terjedésében, hanem arra is számít, hogy a vehicle-to-grid technológia révén az akkumulátoros járművek maguk is hozzá fognak járulni a hálózat stabilitásának megőrzéséhez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.