Főoldal » elektromos autó » Európába jött a Hyundai hidrogénbusza

Európába jött a Hyundai hidrogénbusza

A Hyundai Elec City Fuel Cell üzemanyagcellás autóbusz 2019 óta van kereskedelmi forgalomban Dél-Koreában, azóta összesen 108 darabot állítottak belőle szolgálatba. A gyártó most annak a lehetőségét is keresi, hogy Európában is bevezesse zéró károsanyag-kibocsátású járművét, ezért a múlt héten egy bajorországi autópálya-pihenő OMV hidrogéntöltő-állomásán átadott egy tesztpéldányt a német Busbetrieb Josef Ettenhuber GmbH, és a Geldhauser Linien- und Reiseverkehr GmbH & Co. KG busztársaságoknak. A két cég felváltva teszteli majd a hidrogénes Elec City-t München utcáin valós körülmények között, azaz az utasok is utazhatnak majd az autóbusszal. Az év végéig négy másik szolgáltatóval tervez hasonló tesztüzemet a Hyundai, folyamatosan gyűjtve a tapasztalatokat, hogy az európai igényekre szabhassa járművét.

Az Elec City Fuel Cell maximális teljesítménye 180 kW, hatótávolsága pedig több mint 500 kilométer, amihez összesen 34 kg hidrogént tárol a tetőn elhelyezett 5 darab hidrogéntartály. A vállalat elmondása szerint a Koreában működő üzemanyagcellás buszok ez idáig nagyjából 7700 tonna CO2-kibocsátástól mentették meg a légkört. Az Elec City-ből akkumulátoros elektromos változatot is gyárt a Hyundai.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.