Két új európai akkumulátorgyárat is bejelentett a Renault

A Renault Csoport ma hivatalosan bejelentette, hogy stratégiai együttműködésbe lépett a kínai Envision Group alá tartozó akkumulátorgyártó vállalattal, a Nissannal már régóta együtt dolgozó Envision AESC-vel, mely egy európai gigagyárból biztosítja majd az akkucellákat a franciák elektromos járműveihez. Hogy pontosan mikor kezdődik a létesítmény építése, azt egyelőre nem árulta el a Renault, de 2024-re már 9 GWh kapacitás elérése a cél, 2030-ra pedig 24 GWh-nyi akkumulátor készülhet a Renault-nak franciaországi Douai-ba tervezett gyárban. Ez évente 400.000 darab 60 kWh kapacitású elektromos autó gyártásához lenne elegendő.

Az akkugyárról egyébként már az elmúlt napokban, a hivatalos közlemény megjelenése előtt írt a sajtó, az akkori információk szerint a létesítmény gyártókapacitása ennél jóval nagyobb lesz, közel 43 GWh, a fentebb említett 24 GWh valószínűleg csupán az a mennyiség, amit a Renault villanyautóiba szerelnek be. Május végén japán hírportálok arról is tudomást szereztek, hogy az Envision AESC a Nissannal közösen az Egyesült Királyságban és Japánban is tervez akkugyárat, ez a két létesítmény együttesen évi 700.000 elektromos autóhoz állítja majd elő az energiatároló alkatrészt 2024-től kezdődően.

Az Envision AESC közel 2 milliárd eurós beruházással érkezik Franciaországba, ahol a Renault Csoport elektromos járművek gyártásához létrehozott ipari klasztere, az ElectriCity közvetlen közelébe települ. 2030-ig körülbelül 2500 főnek teremtenek munkahelyet, és innen kapja majd az akkumulátort például a Renault újjáépített klasszikusa, az elektromos R5 is. A vállalat hozzáteszi, hogy a kínaiakkal kötött megállapodással párhuzamosan futnak a korábbi együttműködések is, például az LG Chemmel kötött szerződés, amely a jelenlegi villanyautókba, valamint a hamarosan érkező MéganE-ba szolgáltat akkumulátort.

A Renault Csoport egy másik stratégiai együttműködést is bejelentett ma: 20% részesedést vásárol a Verkor néven működő akkutechnológiai start-upban, és közösen nagy teljesítményű akkumulátort fejlesztenek a C és nagyobb szegmensekbe, valamint az Alpine sportautókba. Ez további 200 új munkahelyet eredményez majd az országban.

A Renault és a Verkor első lépésben egy kutató-fejlesztő központot épít, ahol már 2022-ben megkezdődik az első akkuprototípusok gyártása. Ezután egy közös gigagyár felhúzására is sor kerül, ahová az innovációs centrumban megszerzett tudást ültetik át a felek – 2026-ra 10 GWh, 2030-ra pedig 20 GWh akkucella előállítása a cél.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.