A háztetőkön és a parkolókban is kötelező lesz a napelem Németországban

A Berlini Szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint 2023 január 1-től kezdődően a város valamennyi új építésű, illetve nagyobb tetőfelújításon átesett épületén kötelező lesz napelemeket elhelyezni.

Az előírás az 50 m²-nél nagyobb hasznos alapterülettel rendelkező épületekre vonatkozik, függetlenül attól, hogy lakóingatlanról, vagy üzleti célra szolgáló ingatlanról van-e szó. A napelemeknek a tetőfelület 30%-át kell lefedniük, van azonban egy olyan könnyítés, amely szerint a családi házak, és ikerházak esetében nem szükséges 3 kWp-nál, más esetekben pedig 6 kWp-nál nagyobb rendszert telepíteni.

Kép: Berliner Stadtwerke /Darius Ramazani

Az ingatlantulajdonosok bizonyos esetekben felmentést kapnak a kötelezettség alól, így az északi tájolású tetőkre, és a műemléki védelem alatt álló épületekre nem kell napelemeket telepíteni. Ha technikai okokból nem lehetséges a telepítés, akkor kérhető egyedi felmentés az illetékes hatóságtól. A kötelezettségnek napkollektorral, vagy a homlokzaton elhelyezett panelekkel is meg lehet felelni.

A Szenátus a törvény elfogadásával azt szeretné elősegíteni, hogy a kitűzött klímavédelmi céloknak megfelelően a város áramfogyasztása legalább 25%-os arányban napenergiából származzon.

Nem Berlin az egyetlen tartomány, amely napelemtelepítési kötelezettséget írt elő az épületek esetében. Hamburgban, Brémában, Alsó-Szászországban, Schleswig-Holsteinben és Baden-Württembergben eltérő tartalommal ugyan, de hasonló rendelkezések fognak életbe lépni a következő 1-2 évben.

Észak-Rajna-Vesztfáliában a tartományi kormány a berlini fejleményekkel szinte egyidőben egy olyan javaslatot nyújtott be a törvényhozás számára, amely kötelezővé tenné napelemek telepítését az újonnan létesített, 35-nél több autó befogadására alkalmas parkolók fölé.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.