KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Ezzel az új módszerrel gyorsabb és zöldebb lehet a villanyautó akkumulátorok újrahasznosítása

Az Egyesült Királyságban működő Faraday Institution kutatói egy olyan új delaminációs technológiát fejlesztettek ki, amely az akkumulátorok újrahasznosítása során jelenleg alkalmazott megoldásokhoz képest százszor gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé, és környezetvédelmi szempontból is előnyösebb. Az eljárás során ultrahang segítségével választják szét az elektródákban található fóliát és a rajta lévő anyagokat, amelyeket így nagyobb tisztaságban képesek kinyerni az eddig használt módszerhez képest.

Az Intézet kutatói a Green Chemistry című szakfolyóiratban publikálták munkájuk eredményét, és kezdeményezték a technológia szabadalmi oltalomba vételét is.

Kép: The Faraday Institution

A jelenleg elterjedt delaminációs eljárások során az elektródákat ledarálják, a darálékot pedig egy savas oldatban áztatják, ami időigényes és toxikus folyamat. A Faraday Institute kutatói által kifejlesztett technológia ezzel szemben ultrahang segítségével „robbantja le” a réz vagy alumínium fóliáról az aktív anyagokat. A hosszas áztatással szemben az ultrahangos módszer másodpercek alatt végez a delaminációval, így adott idő alatt százszor több elektróda dolgozható fel, oldószerként pedig víz, vagy kevésbé veszélyes reagensek használhatóak. Az ultrahang alkalmazása ráadásul egy széles körben elterjedt módszer, így nem szükséges különleges gépek fejlesztése sem, az eljárás tehát végeredményben olcsóbb és környezetkímélőbb lehet, mint a jelenleg elterjedt metódus. A hátulütője ugyanakkor az, hogy az alkalmazhatóságához az akkucellákat úgy kell megtervezni és legyártani, hogy könnyen szétszedhetőek legyenek, ami ma még nem jellemző az iparágra.

A kutatók a négy legelterjedtebb akkumulátor típus esetében tesztelték módszerüket, és azt találták, hogy az mindegyiknél hatékonyan működik.

A technológiát nagy valószínűséggel először az akkumulátorgyártók fogják alkalmazni, akik a gyártás során keletkezett selejtekből nyerhetik vissza az olyan aktív anyagokat, mint a lítium, a mangán, a nikkel, vagy a kobalt.

A Faraday Institution már tárgyalásokat kezdett több akkumulátorgyártó és újrahasznosító céggel a technológia ipari folyamatok során történő demonstrációs célú felhasználásáról, amit később a szélesebb körű alkalmazás is követhet.

Címlapkép: Fortum

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.