Csak elektromos autót fog gyártani a Stellantis brit létesítménye

A Liverpooltól délre található Ellesmere Port létesítmény lesz a Stellantis első autógyára, amelyet kifejezetten tisztán elektromos járművek termelésére alakítanak át – jelentette be ma délután a Fiat Chrysler és a PSA egyesüléséből idén alapított cégcsoport. Az angliai gyárban 1964-ben kezdődött legelső modellje, a Vauxhall Viva termelése, azt követően pedig a Vauxhall Chevette, valamint a Vauxhall/Opel Astra is itt készült. Közel 60 éves működése alatt több mint 5,2 millió gépjármű hagyta el a futószalagjait.

A Stellantis most egy 100 millió font értékű beruházással alakítja át a létesítményt, amely új karosszéria-üzemet, továbbfejlesztett gyártósort, valamint egy akkupakk-összeszerelősort is kap. A tervek szerint az évtized közepére a gyár villamosenergia-szükségletének 100%-át helyi szél- és napelemparkokból biztosítják.

A következő évtől kezdődően Ellesmere Portban gyártják majd a Vauxhall/Opel Combo-e kisteherautót, valamint ezek személyautó változatát Combo-e Life néven, a Peugeot e-Partnert és e-Riftert, valamint a Citroën ë-Berlingót haszongépjármű és családi villanyautó változatban is a brit, valamint külföldi piacokra egyaránt. Ezek az autók műszakilag megegyeznek, mindegyiket egy 100 kW teljesítményű villanymotor hajtja, amihez egy 50 kWh kapacitású akkucsomag szolgáltat energiát.

Ellesmere Port a második olyan brit autógyár, melyet a Brexit, valamint a belsőégésű motoros gépjárművek értékesítésének tiltására vonatkozó bejelentést követően az elektromobilitás felé való nyitás ment meg – a napokban a Nissan erősítette meg, hogy sunderlandi központját kibővíti, és egy gigawattórás kapacitású akkugyárral is ellátja. Mindkét gyár megújulása a brit kormány támogatását élvezi. Ellesmere Port esetében így körülbelül 1000 munkahely marad meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.