Hivatalos: összeáll a Bugatti és a Rimac

Már hosszú ideje, több forrásból is érkeztek pletykák arról, hogy a Bugatti és a Rimac közösen folytatja az autógyártást, tegnap azonban a hivatalos bejelentés is megérkezett végre: az ikonikus hiperautógyártó és a horvátok feltörekvő villanyautógyártó start-upja megalapítja a Bugatti Rimac céget, mely a szintén frissen alakult Rimac Csoporton belül helyezkedik el.

A Rimac Csoport létrehozására azért volt szükség, mert a Bugattival közös autógyártás mellett a Rimac egy külön egységbe, a Rimac Technology vállalatba szervezi át azon tevékenységét, mellyel világhírnévre tett szert, azaz az elektromos hajtásláncok fejlesztését és gyártását saját felhasználásra, valamint autóipari partnerei számára.

A tulajdonosi struktúra meglehetősen bonyolult: míg a Rimac Technology 100%-ban a Rimac Csoport leánya, addig a Bugatti Rimac a Porsche (45%), és a Rimac Csoport (55%) közös tulajdona. A Rimac Csoport működését szintén több szereplő tartja fent, 37%-kal Mate Rimac a többségi tulajdonos, de a Porsche, a Hyundai, és más befektetők is kihasítottak maguknak egy-egy szeletet.

Mate Rimac, a Rimac Automobili alapítója és vezérigazgatója vezeti majd mind a két vállalatot a Rimac Csoporton belül, a cégek főhadiszállása pedig a nemrég bejelentett Rimac Campus lesz 2023-as megnyitását követően. Az együttműködés azt jelenti, hogy a Rimac hozzáférhet a Bugatti 110 éves története alatt felhalmozott mérnöki és formatervezési tudáshoz és tapasztalatokhoz, míg a Bugatti számára a Rimac extrém magas teljesítményű elektromos technológiája válik elérhetővé. A házasság ellenére azonban a két cég továbbra is külön márkaként működik tovább, megőrizve saját gyártóhálózatukat és értékesítési csatornáikat.

A hivatalos közleményből egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mit is jelent majd az együttműködés a Bugatti modellkínálatára nézve, de a Bugatti Rimac megalapítása az első nagy lépés az elektromos meghajtású Bugattik felé.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.