7 üléses családi villanyautó 8 millióért?

Elvileg lehetséges. A Stellantis, pontosabban a korábbi PSA csoport minden márkaneve alatt tavaly indult elektromos autó offenzívának köszönhetően. Citroën, DS, Opel, Peugeot, sőt az Egyesült Királyságban még Vauxhall márkanév alatt is sorra jönnek ki a villanyautók. Az első modellek a városi kisautók, majd az eggyel tágasabb crossover testvéreik voltak. Aztán megérkeztek a  közepes méretű haszonjárművek teherszállító és akár 9 személyes kisbusz kivitelben egyaránt. A legújabb modellek pedig a két kategória közé érkeztek e-Berlingo, e-Rifter és Combo-e néven, amelyekből a kisteherautók mellett 5-, illetve 7 üléses családi autók is készülnek. Ezek a modellek a kihalófélben lévő családi egyterűek helyén keletkezett űrt is hivatottak betölteni.

Magyarországon elsőként Peugeot e-Rifter árait ismerhetjük meg. Az árlista érdekessége, hogy legolcsóbban, 8.060.000 forintért a 3 gyerekes családok vásárolhatnak egy viszonylag jól felszerelt, 7 üléses változatot, amennyiben sikerül igénybe venni a dupla állami támogatást, azaz a 2,5 millió forintos családi autó vásárlási támogatást és a 2,5 milliós elektromos autós támogatást. Az előbbi sima ügy, utóbbihoz azonban az idei első pályázati forduló alapján nagy adag türelem és némi szerencse is szükséges. A lényeg azonban, hogy a kínálat végre létezik ebben a kategóriában is.

A Peugeot e-Rifter kétféle hosszúságú karosszériával vásárolható meg. A rövidebb változat három felszereltségi szinten (Active Pack, Allure és Allure Pack) kapható 12.442.200, 12.927.250, illetve 13.287.700 forintért. A hosszabb változat csak a legmagasabb, Allure Pack felszereltséggel kapható, 13.648.15 Ft induló áron. Ezek az 5 üléses modellek az 1,5 milliós e-autó állami támogatási kategóriára jogosultak.

A rövidebb változat azonban 7 üléssel a legmagasabb felszereltséggel is becsúszik a 7 személyes autókra vonatkozó 13 millió forintos állami támogatásos határ alá. Az autó ára 12.839.000 Ft, így a 2,5 milliós villanyautós és a 2,5 milliós családtámogatással már 8.060.000 forintért elvihető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.