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
auto
2024. 03. 19. kedd

Megvan ki pályázhat ingyen napelemre, hőszivattyúra

egyéb

Megérkeztek a 100%-os támogatással „vásárolható” napelemes állami támogatás részletei. A programot augusztus végén jelentették be, majd szeptemberben véleményezésre volt lehetőség. Rengeteg vélemény érkezett, melyek feldolgozása után az eredeti határidőhöz képest néhány hetes csúszással megérkeztek a részletek is.

A pályázatban a tervhez hasonlóan maradt a két kategória. Napelemes rendszer telepítése esetén maximum 2,9 millió forintra lehet pályázni, aki azonban a napelemek mellett nyílászárót is cserélne, akkumulátort is venne és hőszivattyús fűtésre is váltana, maximum 11,3 millió forintot kérhet támogatásként. Az önálló családi házak mellett ikerházak, sorházak és maximum hat lakásos társasházak esetén is pályázhatnak, de csak egyenként az egyes lakások tulajdonosai. A pályázat keretösszege 202 milliárd forint, amelyből összesen 34.920 pályázót kívánnak támogatni, akik közül 23.320 család csak napelemes erőműre, 11.600 pedig napelemekre és fűtéskorszerűsítésre is kap majd pénzt.

Ingyen kaphat napelemet, hőszivattyút 35.000 magyar család

Napelemes rendszer esetén a saját korábbi fogyasztást fedező rendszer telepíthető, de maximum 5 kWp. A második kategóriában csak a teljes csomagra, azaz napelem (max. 5 kWp), hőszivattyú (max 12 kW), akkumulátor (max. 14 kWh) és nyílászáró cserére együtt lehet pályázni, kivétel ez alól, ha a csomag egy részét egyéb (pl. saját) forrásból korábban már megvalósítottuk, de a kivétel kivétele, hogy aki már lecserélte nyílászáróit, az egyáltalán nem pályázhat, de ha valaki már rendelkezik napelemes rendszerrel, de az ablakai még régiek, akkor most kérhet ajándékba akkut, hőszivattyút és új ablakokat. Fontos érdekesség, hogy a hőszivattyú nem csak folyadék-levegő, hanem levegő-levegő rendszer is lehet, azaz gyakorlatilag légkondicionálót is kérhetünk.

A támogatási arány maradt 100%, a jogosultak körét azonban jelentős mértékben korlátozza, hogy míg a tervezet szerint az egy főre jutó (2020-as) jövedelem számításánál a ház minden lakóját (jövedelemmel nem rendelkezőket is) figyelembe vették volna, a végleges változatban csak a tulajdonosok számítanak. Ez hatalmas változás, hiszen például egy a három vagy több gyermekes család esetében a tervezet szerint még jól kereső szülők esetén is teljesült volna az egy főre jutó éves maximum 4.850.000 Ft bevétel, a gyerekek azonban ritkán tulajdonosok a család házában. Arra is gondoltak, nehogy most hirtelen tulajdonrész ajándékozásba kezdjenek az ügyeskedők, ugyanis a 2021. augusztus 30-i állapot számít. A gyerekek száma azonban az elbírálásnál extra pontokat jelent, így ha többen pályáznak, mint akinek jut a keretből, akkor a több gyermekes családokat előre sorolják majd. A gyermekek száma mellett az is pluszpontot ér, ha valaki fejlesztendő vagy kedvezményezett járásban él.

Nem tudjuk mekkora kört érinthet, de ha bármilyen okból nem mindkét szülő tulajdonos az ingatlanban, csak egyikük, akkor számukra szerencsejáték, hogy a gyesen lévő anyuka, vagy az átlag felett kereső apuka a tulajdonos, előbbi esetben jogosultak, utóbbi esetben nem. Amennyiben társtulajdonosok lennének, a kettőjük jövedelmének átlagát kellene figyelembe venni.

Ilyen támogatásokkal tervezi elérni a kormány a klímacélokat

Négy ütemben lehet majd pályázatot benyújtani, az első ütem 2021. december 6.-án indul, a második 2022. szeptemberben, majd 2023. októberben és 2024. szeptemberben. A megyéket is négy csoportra osztották, így minden ütem első hetében pályázhatnak a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei ingatlan tulajdonosok, a második héten a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyeiek, harmadik körben a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők, végül a negyedik héten Budapest és Pest megye kerül sorra.

Csak a tulajdonos nyújthat be pályázatot lakóingatlanra, azaz például a nyaralók korszerűsítésére nem jár ingyen pénz. Ezen kívül kizárták pl. a mobilházakat, a teljes társasházakat, a már folyamatban lévő beruházásokat, a sziget üzemű vagy a talajra telepítette napelemes rendszereket, a legérdekesebb viszont a kizárások 16. pontja, amely szerint nem pályázhat, akinek ingatlanában a nyílászárók legalább fele megfelel a hatályos előírásoknak.

Nem nyerhet a pályázaton, aki 60 napot meghaladó köztartozással rendelkezik, részt vett a pályázat előkészítésében, lebonyolításában (vagy velük egy háztartásban él), valamint számos politikai tisztviselő és házastársa sem (pl. államtitkárok, polgármesterek).

Címlapkép: pxfuel

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.