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
auto
2024. 04. 19. péntek

A Mátrai Erőmű jövőjéről, Magyarország szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséről, a Fit for 55% klímavédelmi csomagról, illetve konkrét intézkedésekről a hazai napelemes kapacitás növelésével, a Zöld Busz programról és egyéb környezetbarát közlekedési eszközök támogatásáról, a villamosenergia-hálózat fejlesztéséről, és ezek forrásáról beszélt Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján.

Steiner Attila azzal kezdte előadását, hogy Magyarország 1990 és 2019 között 32%-kal csökkentette bruttó kibocsátását, ám ez nem elegendő a 2050-es cél eléréséhez. A klímasemlegességi cél azonban kizárólag úgy teljesülhet, hogy közben nem sérül az ellátásbiztonság, illetve megfizethető marad az energia.

Az ellátásbiztonság kapcsán is szóba került a Mátrai Erőmű jövője is. Az államtitkár elmondta, hogy a Mátrai Erőmű felel jelenleg az ország kibocsátásának 14%-áért, azonban az ellátásbiztonság miatt a bezárása szóba sem jöhet. 2025 év végére CCGT technológiára váltással 4-5%-ra csökken majd az erőmű kibocsátásának részesedése.

A kormány célja, hogy 2030-ra az előállított villamos energia 90%-a szén-dioxid mentes legyen. Ennek egyik alappillére a paksi atomerőmű hosszú távú fenntartása, amely a cél felét tudja majd biztosítani. A másik alappillér a megújuló energiatermelés, azon belül elsősorban a napenergia, de mellette a geotermikus energiák, illetve a biomassza is alternatívát jelenthet. A napenergiás kapacitás tekintetében 2030-ra hazánk célkitűzése 6000 MW, ami a jelenlegi 2300 MW megháromszorozását jelenti.

Rossz hírek érkeztek a paksi bővítésről

Az ország szén-dioxid kibocsátásának ötödéért a közlekedési szektor felelős. Ezzel kapcsolatban Steiner Attila elmondta, hogy elkezdik a Jedlik Ányos terv felülvizsgálatát, valamint elindították a Zöld Busz Programot. Azonban az elektromos közlekedés nem kizárólagos megoldás, a cél egy egészséges technológiai verseny kialakítása. Egyes szegmensekben az az elektromos közlekedés fog előnyt élvezni, a nehézgépjárműveknél felmerül a hidrogén lehetősége, de a szintetikus üzemanyagokban is óriási potenciált látnak, melyek előnye, hogy a jelenlegi rendszerrel, azaz a belső égésű motorokkal és a meglévő ellátási láncokkal alkalmazható.

Az elektromos járművek állami támogatásával kapcsolatban megismerhettünk egy új elemet, az elektromos rásegítésű teherkerékpárok számára terveznek kiírni egy támogatási programot. A jelenlegi legfontosabb program a Zöld Busz Program, erre kívánják fordítani a legnagyobb forrásokat, a következő években 180 milliárd forintot költenének a tiszta üzemű buszok vásárlásának támogatására.

A Zöld Busz Program demonstrációs szakaszában szerzett tapasztalatok szerint egy elektromos busz egy nap alatt 171 kilométert tudott megtenni, ami azt jeleni, hogy a buszok egész nap működni tudtak az éjjel betöltött energiával, nem volt szükség napközbeni utántöltésre. A fékenergia visszanyerésnek köszönhetően Esztergomban például több mint 200 kilométert tudtak megtenni a járművek. A Zöld Busz Program következő fázisában 123 elektromos busz beszerzésére írt ki tendert a Volán összesen 25 milliárd forint értékben, ezek buszok már jövő év elején megjelennek a vidéki nagyvárosokban.

Jöhetnek az elektromos buszok Magyarországra

A villamosenergia-hálózat fejlesztésével kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a naperőművek tervezettnél gyorsabb terjedése miatt a hálózat határait feszegetjük, ezért a napelemek támogatása mellett a rendszer rugalmasságát is növelni kell, így a jövőben erre is forrásokat kell biztosítani. Steiner Attila beszélt a Magyar Akkumulátor Szövetség megalakulásáról is, amely azért szükséges, mert a következő időszakban fontos szerepe lesz az akkumulátoroknak.

A fejlesztések finanszírozásáról megtudhattuk, hogy az európai szinten összesen 1850 milliárd eurós helyreállítási alap 30%-át a zöld átmenetre kell fordítani, így Magyarország érdeke olyan projektek megvalósítása, amelyekben ez a forrás felhasználható. Az Európai Uniós forrásokat a kormány zöldkötvény-programmal tervezi kiegészíteni, melyet a legutóbbi, áprilisi kibocsátás során hétszeresen túljegyeztek.

Címlapkép: Mátrai naperőmű, Visonta

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.