Ingyen kaphat napelemet, hőszivattyút 35.000 magyar család

Napelemre és fűtéskorszerűsítésre kaphat majd 100%-os, vissza nem térítendő támogatást 35 ezer háztartás. A lehetőséggel alapvetően a családosokat és az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat célozná meg a kormány – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapjára feltett közlemény

A pályázat forrásának jelentős részét a helyreállítási alapból fedezné Magyarország, így az átviteli hálózat megerősítésére 103,7 milliárd forintot, a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatására 158,75 milliárd forintot szánnak, amit a költségvetés 42,864 milliárd forinttal kiegészítene.

A pályázat eredményeként 175 Megawatt beépített új napelemkapacitás létesülését várják, amely mintegy egynegyedével növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harmadával emelné a megújuló energiát termelők háztartások számát, és 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járna.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a pályázatot négy ütemben hirdetnék meg régiós csoportosításban, egy hetes csúsztatásban. Az egyes régiók meghatározott forrással rendelkeznek majd. Az első pályázati lehetőség 2021. november 15-étől indulna 2021. december közepéig, több mint 100 milliárd forint kerettel.

A pályázat lebonyolítója az lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft. lesz. A 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásra azok a családok pályázhatnak, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van egy háztartáson belül, és az ingatlan alkalmas napelem telepítésére.

A tervek szerint csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,8 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval 11,55 millió forint támogatást kaphat egy pályázó.

A két felhívási tervezet a napelem.palyazat.gov.hu honlapon érhető el, melyeket szeptember 12-éig lehet véleményezni a kivitelezőknek és a lakosságnak egyaránt. Ezt követően a kivitelezőknek várhatóan szeptember 20-án nyílik meg a regisztrációs időszak, ugyanis csak a regisztrált vállalkozások vehetnek részt a pályázat kivitelezésében.

A lakosság 2021. október elejétől kezdheti majd meg a kapcsolatfelvételt a regisztrált kivitelezőkkel, november elejétől lehet előszerződést kötni, majd 2021. november 15. és jövő év február között lehet az első körben a pályázatokat benyújtani. Várhatóan 2021. december második felében indulhat meg a támogatói okiratok kiadása, végül a kivitelezés. A tervek szerint 2022. márciusában nyitják meg a pályázat második körét.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.