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
auto
2024. 04. 26. péntek

Úgy látszik, a gyár építése körüli hosszadalmas hercehurca sem tudta elvenni Musk kedvét, továbbra is Berlin lesz a fő európai gyártóközpont.

Úgy néz ki, harmadával bővülhet a már megvásárolt földterület mérete – számolt be róla a regionális rbb24 hírportál.

Még meg sem telt, máris bővítik

Pedig a jelenlegi 300 hektáros területet még be sem építették, csak az első fázis főépülete készült el, és valamikor a nyáron lehet kész az akkugyár. De akkor miért vennének még 100 hektárt?

Az ok egyszerű, bővíteni akarják a logisztikai központot. A Tesla területén jelenleg is fut egy vágány, aminek segítségével részben el tudják látni a gyár nyersanyagigényét, és a kész autókat is el lehet szállítani. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a vállalat nemrég megvette ezt a mellékvágányt a regionális vasúttársaságtól, és kelet felé, a jelenlegi telekhatárra akarják kitolni annak nyomvonalát. Most már azt is értjük, miért.

Vonatsínt vásárolt a Tesla

Az új tervek szerint, ennek a sínnek a túloldalán, a meglévő terület és az országút közötti sávot is megvennék, ami 400 hektárra növelné a Giga Berlin területét. Itt csak egy egészen kis sáv foglalt, a helyi áramszolgáltató ugyanis egy új trafóállomást épített a gyár és a környék kiszolgálásra. Az új földterületen logisztikai központot hoznának létre, mivel, a helyi sajtó szerint, sokkal nagyobb hangsúlyt akarnak helyezni a vasúton történő szállításra. Már jelenleg is ki van jelölve egy terület erre a célra a gyár északkeleti részén, de a hírek szerint ez vagy nem elég, vagy szabadon akarják hagyni a csarnokok további bővítése céljából.

A térkép alapja: Google Maps

Idén februárban mi is ott jártunk a gyár megnyitóján, és mivel szállásunk is Grünheide településén volt, pont erre, a Giga Berlintől keletre, illetve délre fekvő országúton közelítettük meg a gyárat. Út közben készítettem pár fotót a területről, így a fenti térképen ezek segítségével jobban el lehet helyezni, melyik területről van most szó.

Nem lesz egyszerű meccs

A terület megvásárlása valószínűleg azonban nem fog simán menni. A projektet a jövő hónapban hagyhatja jóvá Grünheide települése, de várhatóan ismét heves tiltakozás lesz majd a környezetvédő csoportok részéről. Természetesen ismét szükség lesz az összes szakhatóság és a helyi vízmű engedélyére is. Bár a logisztikai udvar nem nagyon generál majd újabb ivóvízigényt, a Giga Berlin környékének egy része vízvédelmi terület.

A hosszas engedélyeztetési eljárás, lakossági meghallgatások és várható bírósági perek akár egy évet is igénybe vehetnek a helyi média szerint, de persze nem kizárt, hogy a Tesla most is előzetes engedélyekkel kezdené meg a munkát. Ha ugyanannyiért kapják a földet, mint amennyibe a már meglévő került, akkor becslések szerint 13 millió euróba kerülhet a további terület megszerzése.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.