Főoldal » elektromosautó-töltés » Napi 4000 villanyautót tölthetnek fel ezen a német töltőállomáson

Napi 4000 villanyautót tölthetnek fel ezen a német töltőállomáson

Ulm és Augsburg között az A8-as autópálya mentén épül Németország egyik legnagyobb napelemes töltőállomása: a Sortimo Innovációs Park. Már jelenleg is 70-nél több töltő üzemel a töltőállomáson, de amint a beruházás elkészül, összesen 144 jármű egyidejű töltésére lesz lehetőség, amelyből 120 gyorstöltő. A beruházó azzal számol, hogy naponta akár 4000 autót töltenek majd a nem mindennapi töltőhubon. Ezzel évente akár 60.000 tonnával is csökkenthető a közlekedés szén-dioxid-kibocsátása.

Az energia jelentős részét a töltőállomás felett és környezetében telepített napelemek biztosítják. A töltőállomáson Tesla Superchargerek is megtalálhatók, melyeket az ingyen SuC opcióval nem rendelkező teslások 40 cent/kWh díjért használhatnak. A 35 kW teljesítményű DC töltők, melyek az idősebb autókat vagy a ráérős utazókat szolgálják ki, 45 cent/kWh díjért adják az energiát, míg a leggyorsabb kategória, az akár 300 kW teljesítményre képes töltőoszlopok használatáért 59 cent/kWh a fizetendő díj. Érdekesség, hogy tesztüzemben már 475 kW-os teljesítmény is elérhető, már csak olyan autó kellene, amely képes kihasználni. Esetleg egy busz?

A fotókat köszönjük Gazdag Ottó olvasónknak, aki a Nissan-tulajdonosoknak rossz hírt is közölt: egyetlen CHAdeMO töltőt sem talált a hatalmas állomáson.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.