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
auto
2024. 04. 23. kedd

A Xiaomi egyike a kínai elektromobilitási szektor késői belépőinek, amely már most is igencsak túlzsúfolt az olyan, Európában is ismert szereplőktől, mint például a BYD, vagy a Nio. A milliárdos Lei Jun, a Xiaomi társalapítója, azonban bizakodó.  Tervei szerint az elektromos autók gyártásával kapcsolatos cégei lesznek az utolsó startup vállalkozásai, így reméli, hogy az eddig megszerzett szakértelem, az összekapcsolt technológiák és a márkához hűséges felhasználók együttes ereje sikerre viszi majd a céget a világ legnagyobb EV-piacán. Feltéve, hogy valaha megkapják a zöld lámpát a projekthez. Minél tovább késik ugyanis az engedélyek megszerzése, annál nagyobb előnyre tesznek szert a riválisok. Főleg, hogy a legnagyobbak már Kínán kívül is jelen vannak!

 

Ebből még baj lesz: megérkezett a BYD az EU-ba

A NIO-tól érkezhetnek az olcsó elektromos autók

Váratlan nehézségek

Néhány hónapja még arról cikkezett a nemzetközi sajtó, hogy a Xiaomi első elektromos autója idén augusztusban már tesztelési fázisba kerülhet. Ez persze minimum ambiciózus terv volt, de az biztos, hogy a vállalat által ígért 2024-es gyártási álmokhoz idén már valóban nem ártana tesztelni. A pekingi székhelyű cég azonban egyelőre mással van elfoglalva. Újra és újra elvesznek ugyanis a kínai bürokrácia szigorú útvesztőjében. A Xiaomi képviselői folyamatosan tárgyalnak a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság tisztviselőivel az engedélyeztetésről egyelőre sikertelenül, ami komolyan veszélyezteti az okostelefon-óriás 10 milliárd dolláros EV projektjét.

Xiaomi EV koncepció

Kína nagyon keményen ellenőrzi a teljes elektromobilitási szektort, miután az iparágba való gyors belépés számos nagyvállalat csődjéhez vezetett már. Az új elektromos járművek gyártására bejelentkezőknek egy rakás dokumentumot kell benyújtaniuk a kínai hatóságoknak annak érdekében, hogy bizonyítsák pénzügyi és technológiai képességeiket. A felülvizsgálati folyamat hónapokig is eltarthat, a kormány pedig gyakran kér hiánypótlást, vagy egyszerűen elutasítja a beadott kérelmeket. Ilyen esetben a vállalatok visszapattannak a folyamat elejére és kezdhetnek mindent elölről. Ez történik éppen a Xiaomival is. A folyamatos engedélyeztetési kudarc nem csak a fejlesztés területén okoz bizonytalanságot. Az EV részlegre eddig több mint 1000 alkalmazottat vettek fel, elektromos autók fejlesztésével foglalkozó startupokat vásároltak, hogy házon belül legyen a technológia és Peking délkeleti külvárosában földterületet szereztek egy összeszerelő üzem számára. Egyelőre úgy néz ki, feleslegesen.

Megalapították a Xiaomi elektromos autó gyártó leányvállalatát

Mi lesz veled Xiaomi?

Lei 2021 elején tett ígéretet arra, hogy 10 év alatt mintegy 10 milliárd dollárt fektet be a Xiaomi márkájú autók gyártásába. 2021 szeptemberében meg is alapította EV leányvállalatát, hogy a mobilpiaci megtorpanás után az elektromobilitás területét hódítsa meg. Az 52 éves férfi mára nagyrészt visszavonult a nyilvánosság elől, hogy az EV projektre fordíthassa a legtöbb idejét.

A Xiaomi EV részlegének pekingi központja

Könnyű dolga semmiképp nem lesz. A kínai elektromobilitási piacon sok a rivális. A Tesla, a Nio és a Warren Buffett által támogatott BYD már most is a legnagyobb szereplők közé tartozik. De rajtuk kívül is egyre több technológiai vállalat, mint a Baidu, vagy a Huawei is mozgolódik még az elektromobilitás területein vizsgálva az önvezetés, az autonóm járművek, vagy az energiagazdálkodási technológiák üzleti lehetőségeit.

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.