Főoldal » elektromos autó » A Cybertruckot is utolérte az infláció

A Cybertruckot is utolérte az infláció

Amikor 2019 novemberében a Tesla bemutatta a Cybertruckot, a gyártás megkezdését 2021 végére tervezték, de ez másfél évet késni fog, jelenleg 2023 közepét célozta meg a gyártó.

Úgy néz ki, az ár és a műszaki tatalom sem marad a régi.

Infláció, miegyebek

Elon Musk a Tesla éves közgyűlésén válaszolt a részvényesek online feltett és a lista elejére szavazott kérdéseire, és itt merült fel az is, hogy marad-e a Cybertruck 2019-es ára azoknak akik előrendelték a kocsit.

Nem, nem marad. Ekkora inflációval nem számoltunk anno, és egyéb nehézségek is adódtak – válaszolt tömören Musk a kérdésre.

A Tesla vezetője itt valószínűleg az időközben a világon végigsöprő pandémiára és annak gazdasági következményeire, például a beszállítói láncok válságára gondolt. A gyártás csúszásának fő oka, hogy annyi megrendelés érkezett a két legfontosabb tömegmodellre, hogy minden aksicella ezekbe kell, illetve ezek gyártásának felpörgetése, és az ehhez szükséges új gyárak és gyártósorok építése volt a legfőbb prioritás a cégnél az elmúlt években. Így mind a Roadster, mind a Semi, mind pedig a Cybertruck premierje el lett tolva.

Az autókat eredetileg 100 dolláros (visszakérhető) előleggel lehetett előrendelni, és anno három különböző konfigurációt kínált a Tesla. Később ezek eltűntek a weboldalról és a cég azóta nem beszélt árakról.

Az autó specifikációi kapcsán Musk azt mondta, hogy ez viszont előnyére változott, amit valószínűleg az idő közben előlépő versenytársak, mint a Hummer elektromos változata, vagy a Rivian és a Ford F-150 Lightning indokoltak. Internetes pletykák szerint például az anno alapverziónak szánt egymotoros kiadás végül nem kerül gyártásba. Azt viszont maga a Tesla vezér erősítette meg még tavaly év végén, hogy a csúcsváltozat négy motort kap.

Többet, konkrétabbat majd valószínűleg a gyártás kezdete előtt, vagy az első darabok kiszállítást megelőző konfigurációs oldalak megnyitásakor tudunk meg.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Európába végül érkezik-e a modell, de voltak olyan találgatások, hogy nem minden országban lenne hozzá elég a személyautó jogosítvány, így a Tesla ide majd egy kisebb változattal készül, ami később érkezik. Utóbbira Musk maga is utalt korábban, amikor arról beszélt, elképzelhető, hogy gyártani fognak belőle egy kisebb változatot.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.