Főoldal » elektromos autó » Dacia Logan alapra készít elektromos autót a Lada

Dacia Logan alapra készít elektromos autót a Lada

Elektromos változatot tervez készíteni a nálunk Dacia Logan MVC-ként ismert Lada Largusból az orosz autógyártó, számolt be róla az egyik orosz autós magazin.

Az orosz-ukrán háború következtében az orosz autóipart különösen erősen sújtják a nyugati szankciók, ezért az AvtoVAZ jelentős átalakítási folyamatokba kezdett, melyek egyik lépése a kínálat átalakítása. Miközben számos modellt lebutítva, például légzsákok és ABS nélkül kénytelenek gyártani, meglepő fordulat, hogy tisztán elektromos modell fejlesztésébe és gyártásába kezdenek.

Az új e-Largus Izsevszkben, a hajdani Moszkvics gyárban készül majd, de a típus hagyományos hajtásrendszerrel is gyártásban marad Togliattiban, ahová az eddig Izsevszkben gyártott Lada Vesta gyártását is áthelyezik.

A Lada e-Largus modell műszaki paramétereit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de annyit elárultak, hogy többféle hatótávval készül majd a modell, illetve egyaránt készül belőle személyautó és teherszállító változat. Néhány fotót is közzétettek, amelyből kiderül, hogy a hagyományos hajtáshoz tervezett karosszéria több kisebb-nagyobb üregét felhasználják az akkumulátorok elhelyezésére, így a motortérben a villanymotor kisebb helyigénye miatt felszabaduló térbe, a kardánalagútba és a hátsó ülések alá egyaránt akku cellákat terveznek beépíteni.

Az első, prototípusokból álló flotta elkészítését 2023-ra ígérik, de a sorozatgyártás megkezdésének időpontja egyelőre nem ismert.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.