Hivatalos: jönnek a Xiaomi villanyautói

Néhány héttel ezelőtt több nagy hírportál is megírta, hogy a Xiaomi hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy belép az elektromos autók piacára saját fejlesztésű járműveivel. Az elsősorban megfizethető okostelefonjairól ismert, de számos más elektronikai cikket is gyártó kínai vállalat vezetősége akkoriban tagadott minden erről szóló pletykát, ám a napokban hivatalosan is bejelentette: külön leányvállalatot alapít az okos elektromos autók üzletágának.

Egyelőre nem sok részlet ismert, de az már most kiderült, hogy a Xiaomi nem fogja sajnálni a pénzt a villanyautós projektektől: kezdetben körülbelül 1,5 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget, a következő 10 évben pedig összesen nagyjából 10 milliárd dollárt fordít „minőségi okos villanyautók piacra dobására”.

Lei Jun vezérigazgató, aki az új leányvállalatot is vezetni fogja, elmondta, hogy tisztában van vele, hogy a Xiaomi tapasztalat híján óriási hátrányból indul az autópiacon, de gyorsan tanul, és kiváló szakemberekkel rendelkezik. Ráadásul nem kizárt, hogy komoly partnerek is segíteni fogják pályafutását: a Reuters a múlt héten arról számolt be belső források alapján, hogy a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójának elektromos autóit Kína egyik legnagyobb magánkézben lévő autógyártója, a Great Wall Motors fogja gyártani. A cikk szerint az első villanyautó 2023-ban léphet piacra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.