Ebből még baj lesz: megérkezett a BYD az EU-ba

A kínai BYD a világ második legnagyobb villanyautó gyártója és a gyártás üteme rohamosan nő a vállalatnál. Ezt a sikert eddig azonban jórészt a hazai piacon érték el, Európába éppen csak a lábujjuk hegyét dugták be azzal, hogy Norvégiában hivatalosan is megjelentek. A skandináv ország a villanyautózás Mekkája, ahonnan a belsőégésű motoros autók gyakorlatilag már szinte teljesen kiszorultak az újautó piacon, ugyanakkor egy tehetős, de viszonylag kis lélekszámú ország, kis piac. Kis túlzással egy téglát is el lehet adni autónak, ha akkumulátor van alatta, így itt megjelenni nem volt hatalmas kockázat.

Most viszont tényleg megérkezett a kínai márka Európába.

Betöltik az űrt

A világ nagy autógyártói jelenleg szinte kivétel nélkül igyekeznek kihasználni azt a – számukra – áldásos helyzetet, hogy a kereslet sokkal nagyobb a kínálatnál, ezért nagyon magas áron tudják értékesíteni a portékáikat. Így, bár a darabszámok jelentősen visszaestek, anyagilag, köszönik szépen, még soha nem voltak ilyen jól.

Még tömegmárkáknál is feltűnő, hogy az olcsóbb modellek és változatok javarészt eltűntek, egyes gyártók pedig már olyan messzire merészkedtek, hogy hivatalosan is úgy döntöttek, feladják az olcsóbb járművek piacát.

BYD Han EV

Az elmúlt hetekben és hónapokban több kínai márka európai és hazai megjelenéséről számoltunk be, de ezek közül talán a legfigyelemreméltóbb a BYD, amely idén már a második a tisztán elektromos, és első a konnektoros hibridek piacán 640 ezer eladott példánnyal. A kínai márka több tetszetős típussal rendelkezik, és ma már a műszaki tartalomra sem lehet egyszerűen csak legyinteni. A Blade, avagy penge elnevezésű LFP akkumulátoruk például egyedülálló biztonságot ígér, miközben költséghatékony, nem kellenek bele problémás alapanyagok – se kobalt, se nikkel – és a cell-to-pack, azaz modulok nélküli kialakításnak köszönhetően már az energiasűrűségük is megfelelő a tisztességes hatótávú autókhoz.

A jelenlegi magas árak remek belépési pontot jelentenek a kínai cégeknek, de egyáltalán nem kizárt, hogy ha sikeresen megvetik a lábukat és felépítik a márkát, akkor az alacsonyabb árkategóriában is megjelennek majd. 

BYD Tang EV

A BYD nemrég jelentette be, hogy Norvégia után szeptembertől Hollandiában is piacra lép, most pedig arról tudunk beszámolni, hogy októbertől Svédország mellett Németországban is elérhetőek lesznek az autóik. A konkrét modellekről és árakról szeptemberben tudunk meg majd többet. Kíváncsian várjuk a részleteket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.