Három millió autó fölött a Tesla

Csütörtök éjszaka megtartották a Tesla szokásos éves közgyűlését, ahol Elon Musk hivatalosan is bejelentette, amit az előző negyedéves számok alapján valószínűnek tartottunk.

Már hárommillió Tesla fut a világ útjain.

És nem is ez a durva

Nemrég írtuk meg, hogy július végén mérföldkőhöz érkezett az autógyártó eredeti, és sokáig egyetlen gyára, ugyanis immár kétmillió autó hagyta el a fremonti üzem kapuit.

A kaliforniai helyszín mellett viszont Sanghaj is gőzerővel termel immár két éve, így az elmúlt napokban a cég egésze

átlépte a hárommilliós küszöböt is.

Az újabb mérföldkő kétség kívül fontos skalp, de ami igazán döbbenetes, az az, ami az eseményen megosztott többi adatból következik. Musk ugyanis elárulta, hogy jelenleg évi másfél milliós gyártási tempónál járnak, és ha minden jól megy az évet kétmilliós tempóban zárják.

Ez egyrészt azt is jelenti, hogy idén, a korábbi sanghaji nehézségek ellenére a cég vezetője szerint elérhetik az 1,5 milliós legyártott éves darabszámot, másrészt, ha ezt tovább gondoljuk,

nem a 14 év alatt legyártott hárommillió autó az igazán döbbenetes, hanem az, hogy 2023 végéig, mindössze másfél év alatt ez a szám duplázódhat.

Musk kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy nagyjából egy tucat autógyár építésével számolnak,  amelyek mind 1-1,5 milliós gyártási kapacitással bírnak majd. Azt is hozzátette, nagyon csodálkozna, ha 10 éven belül nem lenne 100 millió autójuk az utakon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.