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
auto
2024. 02. 29. csütörtök

Elbukott az Európai Parlament szavazásán az ötlet, amely szerint külön B+ jogosítványt vezettek volna be az 1800 kg-nál nehezebb személyautókra.

A közelmúltban többen riogatták a villanyautósokat azzal, hogy hamarosan B+ kategóriás jogosítványra lehet majd szükségük, hiszen az elektromos autók jelentős része lépi túl az 1800 kg-os határt az akkumulátor tömege miatt.

130 éves a forgalmi – ideje megújítani!

Az ötletet Karima Delli, zöldpárti képviselő emelte be a jogosítványokkal kapcsolatos javaslatba a szöveg parlamenti felelőseként, a szigorítást azonban már korábban is sokan támadták. Bár alapvetően az SUV-divat visszaszorítása lehetett a képviselő célja, ezzel az EU elektromobilitás iránti törekvését is nehezítette volna. A szigorúbb súlyhatár mellett az alap B kategóriás jogosítvánnyal a jelenlegi 130 km/h helyett a maximális megengedett sebességet is 110 km/h-ra korlátozták volna.

A javaslatról korábban a villanyautosok.hu-n azért nem számoltunk be, mert valószínűtlen volt a szigorítás elfogadása, hiszen a szabályok éppen ezzel ellentétesen változtak a közelmúltban. Néhány éve a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető maximum 3,5 tonnás össztömeget tisztán elektromos autók esetén 4,25 tonnára emelték, amennyiben az extra tömeget az alternatív hajtás alkatrészei eredményezik.

Nem lesz B+ jogsi a nehéz autókra

Ahogy várható volt, a B+ kategória bevezetését nem támogatta a szakbizottság, így a végső javaslatból kikerült.

Abban azonban egyetértettek az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának tagjai, hogy csökkenteni kell a halálos kimenetelű közúti balesetek számát és növelni a közlekedésbiztonságot.

Kötelező egészségügyi alkalmassági

Ehhez kötelezővé tennék az egészségügyi vizsgálatot a jogosítvány megszerzésekor és megújításakor minden tagállamban. Ugyanakkor a jogosítványok érvényességi idejét minimum 15 évben határoznák meg személyautók, motorkerékpárok esetén, teherautók és buszok esetén pedig 5 év lenne a minimális érvényességi idő. A kezdő vezetők számára 2 éves „próbaidőt” írnának elő, melynek során szigorúbb büntetéseket kaphatnának, valamint 0,2 g/l lenne a maximálisan elfogadható véralkohol-szint.

Modernebb járművezető-képzés

A gépjárművezetők oktatása során szükségesnek tartják a vezetők jobb felkészítését a forgalom leginkább sérülékeny résztvevőire, azaz a gyalogosokra, kerékpárosokra, valamint az olyan újdonságokra, mint az elektromos rollerek és pedelec kerékpárok. Az oktatóknak alaposabban fel kellene hívni a tanulók figyelmét a mobiltelefon biztonságos használatára, a havas és csúszós útviszonyokra, a holtterek veszélyeire, de a vezetéstámogató rendszerekre, a környezetvédelemre és a károsanyagkibocsátás csökkentésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az vezetőképzés során.

Digitális jogsi a mobiltelefonon

A képviselők támogatták a digitális vezetői engedély bevezetését, amely mobiltelefonon is bemutatható, és teljesen egyenértékű a jelenlegi kártya alapú jogosívánnyal.

A szakbizottság által elfogadott javaslatról az Európa Parlament várhatóan a 2024 januári plenáris ülésen szavaz majd.

Mától nem kell magunknál tartani a jogsit és a forgalmit

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.