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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Mától nem kell magunknál tartani a jogsit és a forgalmit

egyéb

Ahogyan minden év első napjától, úgy mától is számos új törvény, jogszabály, illetve rendelet veszíti hatályát, illetve lép hatályba.

közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Kormányrendelet is változik. A módosítások érintik a járművezetésre jogosító okmányok, illetve a járművezetők, járműtulajdonosok és üzembentartók kötelezettségeit is.

Az említett rendelet több ponton is módosul, de a járművezetők szempontjából a két talán legfontosabb pont értelmében a 2023. január 1-től hatályos rendelet szerint bizonyos esetekben már nem vagyunk kötelesek átnyújtani a közúti ellenőrzésnél a jogosítványt és a gépjármű forgalmi engedélyét.

Egészen pontosan:

A rendelet 2. fejezete a járművezetésre jogosító okmányokról szól. A 3. § részletesen kifejti, hogy melyek azok az okmányok, amelyek minden körülmények között igazolják a jogosultságot a járművezetésre. A rendelet szövege mától viszont az alábbi bekezdéssel bővül:

(3) Magyarország területén történő járművezetéshez az e rendeletben meghatározott, magyar hatóság által kiállított járművezetésre jogosító okmányt a járművezetőnek – a 113. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltaktól eltérően – vezetés közben nem szükséges magánál tartania abban az esetben, ha a járművezető az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik.

A szöveg a rendelet 113. §-ra hivatkozik, ami szintén változik. Ez a paragrafus a szól a járművezető, a járműtulajdonos (üzemben tartó) kötelezettségeiről. A paragrafus eddig úgy fogalmazott, hogy:

„A járművezető köteles a jogszabályban meghatározottakon túl
a) vezetés közben magánál tartani a vezetésre jogosító okmányt…
b) a közúti ellenőrzés során az ellenőrzésre jogosult hatóságnak átadni
ba) a személyazonosságát igazoló és a vezetésre jogosító okmányt és annak mellékletét,
bb) a forgalmi engedélyt…”

Ez utóbbi, tehát a (bb) bekezdés bővül egy kitétellel, az alábbiak szerint:

bb) a forgalmi engedélyt, kivéve a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedélyt, ha a jármű szerepel a járműnyilvántartásban.

Mindez tehát azt jelenti, hogy 2023. január 1. napjától nem minősül jogsértésnek, így nem is szankcionálható, ha a járművezető nem tartja magánál a vezetésre feljogosító iratát, valamint a forgalmi engedélyt, amennyiben azokat a magyar hatóságok állították ki, és benne vannak a nyilvántartási rendszerben. A személyazonosság igazolása alól ez a módosítás sem ad felmentést, így ha jogosítvány nincs is nálunk, egy személyi igazolványra továbbra is szükség lesz. És arról se feledkezzünk meg, hogy a forgalmira és a jogosítványra külföldi utazáskor továbbra is szükség lesz, azokat akár már a határon is kérhetik tőlünk.

Mindezt a rendőrség is megerősítette, a police.hu-n.

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.