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
auto
2024. 04. 27. szombat

Budapesten, zárt körben, meghívott újságíróknak mutatta be a Sóskútra tervezett, de ott botrány miatt elmaradt prezentációját az Andrada Group – írja a telex.hu.

Lakossági ellenállásba ütköztek

Az Andrada Group tavaly nyáron Alsózsolcán tervezett akkumulátorfeldolgozó üzemet nyitni, de a lakosság ellenállása miatt szeptemberben visszavonták az engedélykérelmüket.

Januárban az Andrada Group a Facebook oldalán bejelentette, hogy Sóskúton már idén februárban megkezdődhet az akkumulátorok feldolgozása, egy 13 milliárd forintos, 160 alkalmazottnak munkahelyet biztosító projekt keretében.

A cég vezetése szerette volna terveiket bemutatni, de a lakossági ellenállás miatt ez nem sikerült, így a napokban Budapesten tartottak egy háttérbeszélgetést, ahol zárt körben, a meghívott újságíróknak ismertették a terveket.

A telex beszámolója szerint elmondták, hogy az Andrada anyagi érdeke, hogy semmilyen szennyező anyag ne kerüljön ki a sóskúti üzemből, hiszen épp az a nehézfémeket tartalmazó por lesz a cég terméke, melyet az akkugyárak hulladékából nyernek majd ki.

Feldolgozási technológia

A technológia víz- és energiaigényéről elmondták, hogy az üzem vízfelhasználása óránként két liter lesz, az energiaigény pedig egy iskolához vagy kórházhoz fogható. A zajt egy 100 km/h sebességgel haladó autó hangjához hasonlították.

Az üzemvezető műszaki részleteket is elárult a feldolgozási folyamatról. Az elektromos autók akkumulátorainak gyártásakor sűrűn egymásra hajtogatott fémfóliákra viszik fel a lítiumot, mangánt és kobaltot tartalmazó aktív réteget.

Ezeket a fémeket jelenleg bányászni kell, azonban a használt akkumulátorokból is visszanyerhetők, a nehézfémek teljesen újrahasznosíthatók.

Tényleg piszok jól működik az akku újrahasznosítás

Az Andrada üzemében nem használt akkumulátorokból, hanem a magyarországi akkugyárakban képződő hulladékból tervezik kinyerni az értékes nehézfémeket.

A gyakorlatban az akkufólia méretre vágása, tesztelése során keletkező selejtet fogják feldogozni, egy viszonylag összetett gép, egy zárt gyártósor segítségével.

A prezentáció alapján egy 50 x 15 méter alapterületű, legmagasabb pontján 4 méter magas gépet üzemeltetnek majd a csarnokban, amely darálókból, szűrőkből, kemencékből áll. A gépbe zárt konténerekben kerül be a hulladék fólia, amit ledarálnak, majd több lépésben 400-450 fokra hevített kemencékben leválasztják a réz- és alumíniumfóliára „ráfestett” nehézfémeket.

Mától új tűzvédelmi irányelvek vonatkoznak az akkugyártásra és az elektromos autók töltésére

Végül a gép porszűrőkkel, füstgáztisztítással kiszűri és szétválogatja a granulátummá őrölt alumíniumot és rezet, valamint a lítiumot, kobaltot és mangánt tartalmazó port. A fő termék ez a fekete por, amit meg is mutattak a sajtótájékoztatón jelenlévőknek.

Hangsúlyozták, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek, hogy a porból semmi se juthasson ki, hiszen ez lesz a cég értékes terméke. A gépben negatív nyomás van, az anyagot HEPA-szűrőkkel szűrik, amelyek 99,995 százalékban megszűrik a káros anyagokat, így semmi sem juthat ki a környezetbe.

Alsózsolcáról sem tettek le

A sóskúti Orion logisztikai központban, amely már a cég tulajdonába került, jelenleg a belső állványzatot bontják (korábban raktározásra használták a létesítményt), amit a gépek szállítása követ majd.

Fotó: Andrada Group / Facebook

A termelés első szakaszában évi 1200 tonna hulladék feldolgozását tervezik, amelyhez napi egy kamion érkezése várható, az üzem teljes feldolgozási kapacitását pedig évi 20 ezer tonnára tervezik, ami napi négy-öt kamionnyi forgalmat jelent majd.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az Andrada Groupnál nem tettek le arról a tervről, hogy Miskolc környékén is üzemet nyissanak, így még az alsózsolcai beruházást sem vetették el.

Visszavonta engedélykérelmét az alsózsolcai akkufeldolgozó

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.