auto
2024. 02. 26. hétfő

Legördültek a gyártósorról a Volvo egyterűjének első példányai

Megkezdődött a Volvo EM90 sorozatgyártása Kínában, a Geely autógyártó csoport hangcsoui létesítményében. A termelés indulásáról a kínai közösségi médiában posztolt fotókat a vállalat, ahol azt írta, hogy a modell tovább gyorsítja a márka átfogó elektrifikációs átalakulását.

A márka legelső, teljesen elektromos meghajtású egyterűjének legelső példányait márciusban vehetik át a vásárlók. Az EM90 jelenleg csupán Kínában elérhető, és egyelőre nincs hír arról, hogy Európában is értékesíteni fogják. Kínában 818 ezer jüan, átszámítva körülbelül 41,5 millió forint a jármű indulóára.

A Volvo EM90 a Geely SEA padlólemezére épült, amelyen számos más villanyautóval, például a Polestar 4-gyel, a Smart #1-gyel és #3-mal, valamint a Zeekr modelljeivel osztozik. A több mint 5,2 méter hosszú autóban hat fő élvezheti az utazást 2+2+2 üléselrendezésben. A hátsó tengelyre helyezett villanymotor teljesítménye 200 kW, ami a kínai CLTC szabvány szerint 738 kilométeren keresztül tudja hajtani a járművet a 116 kWh-s aksi feltöltése után.

Európában jelenleg a méretskála ellenkező végén található modelljének piaci bevezetésével küzd a Volvo: az EX30 kiszállításai ugyan már megkezdődtek, de szoftverproblémák miatt szüneteltetni kényszerült az átadásokat a hibák javításáig.

Döcögősen indul a Volvo EX30 rajtja

 

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.