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
auto
2024. 04. 20. szombat

Botrány az új akkufeldolgozó üzem első lakossági fórumán

elektromosautó-akkumulátor

Alsózsolcán terveznek egy a Bátonyterenyén sorozatos szabálysértések miatt betiltott akkumulátor feldolgozóhoz hasonló létesítményt. Augusztus 31-én lakossági fórumot tartott az Andrada Group Kft vezetése, amelyen előzetes regisztrációval lehetett részt venni, de végül csak a meghirdetett időpont előtt érkezőket engedték be, arra hivatkozva, hogy nem számítottak 150 főnél több érdeklődőre.

Az új üzem a Posta logisztikai csarnokának is helyet adó épületbe költözik

A fórumon a cég képviselői elmondták, hogy milyen szempontok alapján választották Alsózsolcát és igyekezték megnyugtatni a résztvevőket azzal, hogy az Andrada a Svájcban vagy Németországban jelenleg működő, hasonló profilú üzemeknél is fejlettebb, biztonságosabb és környezetbarátabb technológiát fejlesztett ki. Elmondták, hogy a cég saját fejlesztésű és tulajdonú, innovatív lítiumion újrahasznosító technológiája biztonságosságát és környezeti fenntarthatóságát tekintve nemcsak teljesíti, de meg is haladja  a szigorú német minőségi elvárásokat.

Az üzemről megtudhattuk, hogy az akkumulátor-feldolgozó üzem területe mintegy 60 ezer négyzetméter, lesz a beruházás összértéke 15 milliárd forint, amelyből a magyar állam támogatása 4,7 milliárd forint. Az Andrada az idei év végére 70, jövőre pedig már 200 mérnöknek és szakembernek ad majd munkát. A feldolgozó üzemben a selejt akkumulátorokból a nikkelt, kobaltot, mangánt és lítiumot tervezik kinyerni. Véggázkezelő és porleválasztó kialakítását is tervezik, a keletkező technológiai szennyvizet pedig elszállítják. A telephelyen egyidejűleg 40 tonna veszélyes hulladék tárolásához kértek környezetvédelmi engedélyt, a tervezett napi járműforgalom maximum összesen két darab nehéz tehergépkocsi.

A fórumra érkezők autói megtöltötték az út mindkét oldalát. Háttérben az évek óta nem forgó zsolcai szélerőmű

A cég tájékoztatóját követően elsőként Szilágyi László, Alsózsolca polgármestere szólalt fel, aki a képviselőtestület nevében elmondta, hogy nem támogatják a beruházást és ők is csak a Facebookról értesültek a részletekről. Ennek részben ellent mond, hogy a cég tájékoztatása szerint júniusban már kétszer egyeztettek a település képviselőivel.

Végül néhány résztvevő helyi lakos is szót kapott, a kérdéseikre általános, kitérőnek tekinthető válaszok érkeztek, végül a cég képviselői a biztonsági személyzet kíséretében távoztak a fórumról. A közönség köreiből néhányan indulatos bekiabálásokkal adtak hangot véleményüknek, azt kérdezték például, hogy a szlovén tulajdonosi kör miért nem otthon, Szlovéniában épít hasonló üzemet.

Szerkesztőségünk a korábban megjelent cikkeinkben, illetve a Villanyóra podcastban már többször kifejtette a véleményét az akkumulátorgyárak és egyéb kapcsolódó létesítmények esetében, amely szerint a környezetvédelmi és biztonsági szabályok maradéktalan betartása mellett létfontosságú lenne közvélemény nyílt és egyértelmű tájékoztatása, mivel ezzel lehetne az előírásokat valóban betartó vállalatoknak megnyugtatni a helyieket és esetlegesen megnyerni támogatásukat a beruházáshoz. Azzal, hogy a hatalmas csarnokba az Andrada Group is szigorúan korlátozta a résztvevők számát, az előzetesen regisztrálókat sem engedték be, nem a megfelelő irányba indult a helyeikkel való kapcsolatépítés területén. A jövő hétre újabb lakossági fórumot ígérnek Alsózsolcán, reméljük ezúttal több székkel készülnek és minden érdeklődőt beengednek majd.

A következő lakossági fórum időpontja és helyszíne: 2023. szeptember 05. 18:00, Alsózsolcai Közösségi Ház

Akkumulátor feldolgozót terveznek Alsózsolcára

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.