auto
2024. 02. 23. péntek

A Hertz szünetelteti a Polestar megrendeléseit is

Nem sokkal azután, hogy a Hertz bejelentette, lassít villanyautós programján és egyelőre inkább eladja, mint veszi a Teslákat, a Polestar is hasonló üzenetet kapott.

Van azonban két jelentős különbség a bejelentések között.

Megállapodtak

A nemzetközi autókölcsönző jegeli 65.000 darabos megrendelését a Volvo-testvér Polestarnál – jelentették be a napokban. Az üzlet még 2022-ben köttetett, de a Hertz nemrég már jelezte, lassít az elektromos flotta bővítésén, sőt átmenetileg még csökkenti is azt.

A Polestar eddig 13.000 villanyautót szállított le az autókölcsönzőnek, ám most kiderült, az autógyártó vezérigazgatóját már az elmúlt ősszel tájékoztatta a partner a megrendelések felfüggesztésének szándékáról – írja az Automobilwoche.

A két vállalat azonban egyezségre jutott: a Polestar eltekint a szerződésében foglalt 2024-es megrendelésektől, cserébe az idei évben, a Teslákkal ellentétben, a Hertz nem dobja piacra a flottájában lévő svéd autókat. A használtautó-piacra érkező nagyobb tétel ugyanis lenyomta volna az árakat ás ez csökkentette volna a márka autóinak maradványértékét.

A másik jelentős különbség a két történet között azonban a megrendelések elmaradásának hatásában lehet. Az idei évben valószínűleg 2+ millió villanyautót értékesítő Teslának elsősorban presztízsveszteség és negatív publicitás volt a Hertz bejelentése, azonban a kevesebb, mint 60 ezer autót leszállító svéd márkánál jelentősen befolyásolhatja az értékesítési darabszámot a következő két évre tervezett 52 ezer példány visszamondása.

Nem finanszírozza tovább a Polestart a Volvo

Minden azért nincs veszve, a Polestar vezetőjének megfogalmazása arra enged következtetni, hogy a gyártó a 2025-ig tartó megállapodás fenntartásának reményében ment bele az alkuba, azaz jövőre újragondolhatja az autókölcsönző a megrendelések folytatását.

Harmadával csökkenti villanyautóinak számát a Hertz

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.