Messze mindenki előtt jár akkumulátor-technológiában a Tesla

Amikor a Tesla tavaly novemberben világgá kürtölte a Semi tisztán elektromos kamion, és az új Roadster sportautó őrületes hatótávját, és a hozzájuk tartozó meglepően alacsony vételárat, sejthető volt, hogy mindez csak úgy lehetséges, ha valamilyen kiemelkedő jelentőségű áttörésnek köszönhetően a vállalatnak sikerült lejjebb tolni az aksik árát, ami jelenleg a legdrágább alkatrész az elektromos autókban, így azok elterjedésének első számú akadálya. Ugyan a Tesla titkára egyelőre nem derült fény, a Bloomberg New Energy Finance számításai szerint a kaliforniai gyártó akkora előnyben van az akku-technológia terén, amelyet más autóipari cégeknek évekbe telne behozni. A Teslának, és japán partnerének a Panasonicnak sikerült olyan cellákat kifejleszteni, melyek csupán a töredékét tartalmazzák annak a kobaltmennyiségnek, ami más gyártók celláiban jelen van. Természetesen a két vállalat kérkedését nem akarta mindenki elsőre elhinni, ám mikor június elején a német mérnökök szétszedtek egy Model 3-ast, és elképedve számolgatták, hogy a kicsi Tesla gyártása a vártnál jóval olcsóbb lehet, már egyértelmű volt, hogy ebben erős szerepe van annak a 2,8%-os kobalttartalomnak, ami a versenytársak legújabb termékeinél 5-8% körül mozog. Néhány éven belül a költségek tovább csökkenhetnek, ugyanis a Panasonic szakértői folyamatosan azon dolgoznak, hogy e rendkívül instabil piaci árral rendelkező,  konfliktusövezetből származó kritikus fém – mely a villanyautók terjedésével párhuzamosan hirtelen drágulásnak indult – teljesen eltűnjön a cellákból, és állításuk szerint ez akár már az elkövetkezendő néhány évben megtörténhet.

EZT OLVASTAD MÁR?  A Tesla tovább harcol a visszapillantó tükrök ellen
A Tesla és a Panasonic közös fejlesztésének eredménye a 2170 méretű lítium-akkumulátor, Forrás: fortunedotcom.files.wordpress.com

Elon Musk vezérigazgató júniusban arról beszélt, hogy már 2018-ban szeretné elérni a 100 dollár/kWh-s árat a cellák szintjén, és két éven belül az már a teljes akkupakkra nézve is alacsonyabb lehet ennél. Ezzel szemben a BNEF kutatói szerint 2025 előtt nem várható, hogy az átlagár kilowattóránkénti 100 dollár alá csökkenjen az autóiparban, így amennyiben a Tesla sikerrel jár, jóval olcsóbban gyárthatja elektromos autóit, mint bármely más vállalat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Tesla most évekre felfüggesztheti az akkumulátor-technológiára irányuló kutatásait, ugyanis az elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy több vállalat is 120 dollár/kWh áron gyártott lítium-ion aksit 2017-ben, és a kínai cégek, mint például a villanyautó-piac legnagyobb uralkodója, a BYD, rohamos tempóban közeledik a Tesla vezető pozíciójának megszerzése felé.

Elektromos autót használsz?