Véget ért az ingyenes töltés időszaka az IONITY állomásokon

A BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company, és a Volkswagen Group által közösen üzemeltetett IONITY európai villámtöltő-hálózatának legelső állomásait egy ideig ingyen vehették igénybe a villanyautósok, szeptember 3-tól azonban megkezdődött a fizetős időszak, melyhez egy 8 eurós/fontos/svájci frankos átalánydíjat szabott ki az IONITY töltésenként az állomás helyszínétől függően. A honlapon közzétett sajtóanyag szerint ez az összeg csupán egy kezdeti bevezető időszak erejéig lesz érvényben, ami az Electrive információi szerint az év végéig tart, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy 2019-től mennyibe fog kerülni a 350 kW-os villámtöltők használata. A fizetés mobiltelefonos applikáción keresztül történik, a fogyasztónak csupán annyit kell tennie, hogy beszkenneli az állomáson található QR-kódot, bepötyögi az adatait, majd engedélyezi a tranzakciót. Michael Hajesch, az IONITY vezérigazgatója szerint pontosan az ehhez hasonló egyszerű, és egységes díjazású töltés szükséges ahhoz, hogy az elektromos járművek száma gyarapodni tudjon az utakon:

„Talán az elektromos autók széleskörű elterjedésének legnagyobb akadálya a megbízható, könnyen használható, magas teljesítményű töltőinfrastruktúra hiánya a városokon kívül. Éppen ezen probléma megoldásán dolgozik az IONITY. Az egységes díj bevezetésével szerte Európában tovább csökkentjük a villanyautók töltésével kapcsolatos bonyodalmakat. Ez annyit jelent, hogy pénzügyi vonatkozásban is egyszerűséget kínálunk fel, és a hatótávval kapcsolatos aggodalmakat is eloszlatjuk átlagosan hat töltőpont kiépítésével minden 120 kilométeren.”

Az IONITY tervei szerint 2020-ra négyszáz 350 kW-os töltőállomás épül meg szerte a kontinensen, együttműködve az egyes országok legfontosabb szolgáltatóival: Spanyolországban és Portugáliában például a legkiterjedtebb benzinkút-hálózatot fenntartó Cepsa olajipari vállalat segédkezik a töltők felállításában, míg Olaszországban az Enel kapta meg e szerepet. Jelenleg összesen 8 helyszínen vannak működésben az IONITY töltői: három Svájcban, kettő Németországban, kettő Franciaországban, és egy pedig Ausztriában található.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.