Megkezdődött az Audi e-tron quattro gyártása

A mai napon hivatalosan is elindult az Audi a jövőbe vezető úton, ugyanis számtalan fénykép, videó, és mindenféle okos marketingfogás után megkezdődött a legelső teljesen elektromos meghajtású gépkocsijának, az e-tron quattro sportterepjárónak a gyártása a teljesen CO2-semleges brüsszeli létesítményben – jelentette be a német vállalat egy sajtóközleményben. Az e-tron sorozatgyártásának magyar vonatkozása, hogy a motorháztető alatt megbújó villanymotorok – melyek első darabjai július 24-én készültek el ­– az Audi győri komplexumának új részlegében dolgozó mintegy 100 alkalmazott kezei közül kerülnek ki, ám a munkafolyamat legnagyobb része abban a brüsszeli gyárban történik, melyet az Audi 2016 nyarától kezdődően tett alkalmassá a tisztán villanyos SUV termelésére. Ennek megfelelően újjá kellett építeni a gyártósorokat, a festéküzemet, valamint egy saját akkumulátor-gyártó részlegre is szükség volt, amelynek elkészült termékeit önvezető járművek szállítják az autók gyártósorához. Emellett a gyárban dolgozók megfelelő szakértelméről is gondoskodni kellett, hogy zökkenőmentesen kezdődhessen a gyártás: az alkalmazottak együttesen több mint 200 000 órányi képzéssel készültek fel az e-tron quattro termelésére.

„Az Audi e-tron egy igazi úttörő. Olyan innovatív technológiákat tud magáénak, mint például a virtuális külső visszapillantó tükrök, és ötvözi a hagyományos Audi-minőséget a kezelhetőségben és dinamikában a műszaki fejlődéssel, ami messze túlmutat az autón. A brüsszeli üzemünket céltudatosan az elektromos autó gyártására modernizáltuk. Ez a világ első hitelesített CO2-semleges autógyára a prémium szegmensben” – mondta el Peter Kössler, az Audi gyártásért és logisztikáért felelős igazgatója.

Itt még matricában, de két hét múlva már anélkül láthatjuk a villanyautót

A négykarikás villanyautóról a korábban bejelentett információk alapján annyit tudunk, hogy egy 95 kWh-s akkupakk dolgozik azért, hogy valamivel több, mint 400 kilométert meg tudjunk tenni egyetlen töltéssel a WLTP szerint. Ehhez társul a 150 kW-os villámtöltési teljesítmény, amivel fél óra alatt letudhatjuk a kontinensen mostanában kiépülő villámtöltő-hálózat állomásainak látogatását, tehát igencsak hasznos tulajdonság lesz a nagyobb távolságú utazások során. A meghajtásért három villanymotor felel, együttesen 320 kW-os teljesítménnyel, ám a pontos specifikációkig egészen szeptember 17-ig még várnunk kell, ugyanis ekkorra tartogatja az Audi az SUV világpremierjét. Azt egyelőre nem tette közzé a gyártó, hogy évente hány darab e-tron sportterepjáró fog kigurulni a gyárból, azt viszont még márciusban elárulta, hogy Németországban 80 000 eurós indulóáron lehet majd hozzájutni a kocsihoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.