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
auto
2024. 03. 29. péntek

Amennyiben hosszú útra indulunk elektromos autóval, minden bizonnyal szükségünk lesz út közben töltésre. A Tesla sok tekintetben kiemelkedik az elektromos autók mezőnyéből. Ezek egyike, hogy az autó navigációs rendszere képes az útvonalat a töltésekkel együtt megtervezni. Superchargerhez, azaz a Tesla saját töltőállomásának egyik töltőoszlopához közeledve arról is gondoskodik a rendszer, hogy az autó akkumulátora ideális hőmérsékleten legyen, hogy minél gyorsabb lehessen a töltés.

Új villanyautó vagy használt Tesla?

Aki egyéb típust választott, a töltőpontok útba ejtését kénytelen saját maga megtervezni. Vannak már olyan alkalmazások, amelyek ezt segítik, például az ABetterRoutePlanner. Ebben az alkalmazásban megadhatjuk az autónk típusát, az induláskor és érkezéskor elvárt töltöttségi szintet, így az app az útviszonyok (pl. emelkedők) és az autó paramétereinek figyelembe vételével megtervezi számunkra, hogy hol érdemes tölteni. Azonban minden alkalmazás annyit ér, amennyit a mögötte lévő adatbázis. Az ABRP az Open Charge Map adatbázisát használja, amely egy közösségi adatbázis. Ez azt jelenti, hogy ide bárki feltölthet egy-egy töltőt, valamint módosíthatja a meglévő töltőpontok információit. Ennek előnye, hogy a legtöbb új töltő gyorsan felkerül, hátránya, hogy vannak már idejét múlt információk. Ha a közösség egyik tagja sem töröl egy leszerelt töltőpontot, akkor könnyen gondba kerülhetünk, ha nincs a közelben másik töltési lehetőség.

A Sygic navigációs alkalmazás EV módot is tartalmaz

A régi nagy navigációs szoftverekkel foglalkozó cégek sajnos lassan mozdulnak, így a legtöbb alkalmazás még nem, vagy alig tartalmaz töltőpontokra vonatkozó információkat. Mivel jellemzően az autógyártók számára is ilyen cégek szállítják az autók saját navigációs rendszerét, ezért könnyen előfordulhat, hogy egy új elektromos autó gyári navigációja az útba eső benzinkutakat sorolja fel a töltőpontok helyett.

A népszerű online navigációk közül a Waze egyáltalán nem nyitott még a töltőpontok keresése felé, a Google Maps viszont már egyre több töltőpontot tartalmaz. Egyes töltőoszlopoknak már az állapota is megjelenik a térképen.

Fejlődik a Google Maps villanyautó töltőállomás keresője

Világszerte több olyan elektromobiltás szolgáltató működik, akik számtalan roaming szerződést kötöttek, így egyetlen kártyával vagy alkalmazással tölthetünk Európa, vagy akár a világ országaiban, ha külföldre utazunk. Az egyik ilyen nagy cég a Plugsurfing, melynek adatbázisában több mint 150 000 töltőpont található jelenleg.

A közelmúltban egy szlovák navigációs szoftverekkel foglalkozó cég, a Sygic fejlesztője kötött együttműködési szerződést a Plugsurfing szolgáltatóval. Az együttműködésnek köszönhetően a Sygic navigációs alkalmazásban nem csak megjelent 150 000 töltőpont, de valódi villanyautós funkciókat is használhatunk.

Az alkalmazás első indításkor felkínálja az elektromos autó üzemmód bekapcsolását. Ezt kiválasztva megadhatjuk autónk típusát és akkumulátor kapacitását. Kiválaszthatjuk azt is, hogy mely elektromobilitás szolgáltatóknál rendelkezünk regisztrációval, igaz jelenleg egyedül a Plugsurfing választható. Beállíthatjuk azt is, hogy csak a DC, vagy minden töltőpontot szeretnénk-e látni vagy kérhetjük csak az ingyenes töltőpontok használatát is.

A beállítás elvégzésekor a megszokott piros autónk látványosan zöldre vált. Ettől kezdve ha útvonalat tervezünk, a térképes áttekintő nézetben az app felkínál egy töltési pontok megtervezése lehetőséget. Ide kattintva a térképen megjelennek az ajánlott, útba eső töltési lehetőségek. A térképes áttekintésen kis feliratok jelzik azt is, mikor érjük el a 100, 200, 300 stb. kilométert az útvonal során, ez segítség abban, hogy tudjuk hol lehet szükségünk töltésre.

Valamelyik útba eső töltőpontot kiválasztva megjelennek a töltőről a Plugsurfing adatbázisában megtalálható adatok. Ilyenek például az üzemeltető, az árak, és amennyiben elérhető, akkor a rendelkezésre állás, azaz a töltő pillanatnyi állapota is.

A számunkra szimpatikus töltőpontot egy gombnyomással megadhatjuk köztes célpontként. Nekem útvonalanként csak egy ilyen köztes célpontot sikerült beállítani, de elképzelhető, hogy én voltam ügyetlen. Amennyiben rendelkezünk Plugsurfing fiókkal és ezt kívánjuk használni a töltés indítására és a fizetéshez, akkor a töltőhöz érkezéskor a Sygic használatával elindíthatjuk a töltést. Az alkalmazásban figyelemmel kísérhető a töltés állapota is, ezen kívül push üzenetet kaphatunk, amikor az autónk eléri a 80%-ot és a 100%-os töltöttségi szintet.

A Sygic alapvetően ingyenes alkalmazás, de számos nem kizárólag elektromos autóknak hasznos extrát már pénzért vásárolhatunk meg hozzá. Ilyen például a valós képre vetített navigáció, amikor az autó szélvédőjére helyezett mobiltelefon képernyőjén a kamera által látott valós képen jelennek meg a navigációs utasítások. Egy másik érdekes és ötletes extra, hogy éjszakai vezetéskor a mobiltelefonunk segítségével HUD (Head-Up-Display) varázsolható az autó szélvédőjére. Ilyenkor a mobiltelefonon tükrözve jelennek meg az információk, hogy a műszerfalra helyezett mobil fénye a szélvédő alsó részén tükröződve épp jól olvasható lehessen.

Így kellene működnie egy villanyautós navigációnak

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

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.