Főoldal » energia » Svéd ellenfelet kap a Tesla Powerpack

Svéd ellenfelet kap a Tesla Powerpack

A Northvolt pár éven belül az európai elektromobilitás egyik legmeghatározóbb szereplője lehet, hiszen a Volkswagen partnereként évi több százezer elektromos autó akkumulátorának gyártásáért lesz felelős. 2021-től a svédországi, 2024-től pedig második, németországi létesítményében is beindul a termelés, így az évtized közepére a svéd vállalat akár évi 48 GWh termelési kapacitást is elérhet. Ám nemcsak a villanyautókba szerelt akkucellákban szeretne az élre törni a Northvolt, hanem az ipari energiatároló berendezések piacát is meghódítaná, amihez a napokban bemutatta a Voltpack Mobile System moduláris energiatároló egységet.

A Northvolt svédországi gyárának terve

A hordozható, építőkocka-jellegű akkumulátor-rendszer fejlesztését, valamint az aksi, inverter, és az akkumulátor felügyeleti rendszer előállítását a Northvolt végezte, de a projektben partnerként részt vett a Vattenfall is, amely a dizájn megtervezésében segédkezett, illetve a végső tesztekért, tanúsításért, és a kezdeti forgalmazásért is ez a cég felel majd.

Egyetlen, 250 kW teljesítményű Voltpack egység 245 kWh energia eltárolására képes, azaz kapacitását tekintve egy kicsivel nagyobb, mint a Tesla 232 kWh-s Powerpack akkuja. Egy interfész egység mellett maximum öt Voltpack köthető össze, 1225 kWh-ra növelve a rendszer kapacitását, ami egy picit nagyobb a Tesla Megapack tárolókapacitásának harmadánál. Minden Voltpack három, folyadékhűtéses Voltpack Core aksit foglal magában.

A könnyű hordozhatóságot eredményező kialakítás rendkívüli rugalmasságot eredményez: a rendszer gyorsan letelepíthető, egyszerűen bővíthető vagy szűkíthető, s használható akár néhány napos feladatokra, vagy akár állandó tárolóegységként is. Legfontosabb rendeltetései közé tartozik a hálózatra gyakorolt terhelés csúcsainak elegyengetése, távoli, elszigetelt villamosenergia-hálózatok energiaellátása, a villanyautók töltésének támogatása, a hálózati frekvencia szinten tartása, és egyéb olyan hálózati szolgáltatások, melyeket az ilyen berendezések terjedésével egyre kevésbé bíznak majd az üzemeltetők a fosszilis energiahordozókra épülő erőművekre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.