Magyarországra is megérkeztek a negatív áramárak

Április 5-én 15 és 16 óra között megawattóránként -8,12 euróig süllyedt a villamos energia tőzsdei ára a magyar áramtőzsde (HUPX) másnapi piacán, adta hírül a g7.hu gazdasági hírmagazin. Németországban, ahol a megújuló energiák beépített kapacitása meghaladja a napi csúcsigényt, évek óta rendszeresen előfordul negatív áramár. A napenergia növekvő aránya miatt itthon is számítottunk a megjelenésére, már csak az időpontja volt kérdés.

Hogyan tud kialakulni negatív áramár, jó-e ez nekünk, és miért pont most történt meg?

Az árakat, mint minden tőzsdén, itt is a kereslet és kínálat határozza meg: ha nagyon lecsökken a kereslet, a kínálati oldal pedig elég rugalmatlan, akkor előfordul, hogy a termelő fizet a vevőnek az átvételért. A kereslet visszaeséséhez a karantén miatti leállás mellett a háztartási méretű napelemes rendszerek rohamos terjedése is hozzájárult, hiszen az ilyen otthonok napsütéses időben nem jelennek meg fogyasztóként a hálózaton. Ami a kínálati oldalt illeti, itt két tényezőt kell figyelembe vennünk. Az elmúlt hónapok során nagyon sok új naperőmű kapcsolódott a hálózatra, melyek termelésüket garantált áron tudják értékesíteni, így negatív ár mellett sem fognak leállni. Az atom és a szénerőművek leállítása és újraindítása hosszú és költséges folyamat, ezért ezek az erőművek akkor is tovább működnek, ha az ár rövid időre a negatív tartományba esik, mivel a leállítás és újraindítás fix költsége meghaladná azt a veszteséget, amit a néhány órás negatív árak miatt elszenvednek.
Sajnos a negatív ártól a villanyszámlánk nem lesz alacsonyabb, leginkább néhány ipari nagyfogyasztó örülhet neki.

EZT OLVASTAD MÁR?  1 millió háztartás napelemes rendszerét támogatják Szöulban
Április 5-én a sötétkék színnel jelölt atomenergia mennyiségét is vissza kellett szabályozni. A piros színnel jelölt szénerőművek ekkor már a minimum kapacitás közelében működtek. Forrás: MAVIR

A jövőben a – kormány terveivel összhangban – tovább fog nőni a beépített napelemes kapacitás, ami miatt egyre gyakoribb lesz a negatív piaci ár. A naperőművek – egyelőre még – nem az áramtőzsdén értékesítik termelésüket, így továbbra is immunisak maradnak jelenségre. A gázerőművek rugalmasságuk okán szintén kevésbé érintettek, szemben a Paksi Atomerőművel, és a nemrégiben állami tulajdonba került Mátrai Erőművel, amelyek számára húsba vágó lesz az elkövetkező időszak. A napenergia hazai és a környező országokban történő térnyerése alapjaiban kérdőjelezi meg utóbbiak megtérülését.
További részletek és még több grafikon a g7.hu cikkében.

Elektromos autót használsz?