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
auto
2024. 04. 23. kedd

Amikor az akkumulátoros elektromos járművek környezeti lábnyomát vetik össze az olajlobbi által fizetett „szakemberek” a hagyományos hajtásrendszerrel ellátott járművekével, gyakran hajlamosak abból kiindulni, hogy a benzin magától terem a benzinkúton, az elektromos autó akkumulátor alapanyagának kitermeléséhez viszont kongói gyerekmunkások vére tapad.

Kobalt – Vajon mihez kell még rengeteg belőle az akkugyártáson kívül?

A valóságban azonban az olaj kitermelése, szállítása, finomítása roppant energiaigényes. A pontos adatokat az olajvállalatok természetesen hétpecsétes titokként őrzik. Nem csoda, nagyon kellemetlen lenne, ha kiderülne, hogy minden egyes liter olajból származó finomított üzemanyag elégetése valójában a számításoknál alkalmazott adatok többszörösét jelenti környezetszennyezés, széndioxid kibocsátás tekintetében. Pedig még csak a normális, üzemszerű működésről beszélünk, holott rendszeresek a balesetek, amikor egy olajszállító tartályhajó vagy tengeri olajfúró platform sérülését követően ömlik több millió liter olaj a tengerbe.

Megsérült két olajszállító tartályhajó

Egy japán projekt az egyik szennyező forrás felszámolásán dolgozik, ugyanis akkumulátoros elektromos olajszállító tankerhajót fejlesztenek, amely teljes mértékben megújuló forrásból származó árammal töltenének a kikötőben.

A projektet „e5” névre keresztelték, amely öt e betűvel kezdődő angol szóra utal: „electrification” (elektromosítás), „environment” (környezet), „evolution” (evolúció), „efficiency” (hatékonyság) és „economics” (gazdaságosság). A kulcsszavak közül mindegyik hasonlóan fontos, én mégis az utolsóra szeretném felhívni a figyelmet. Gazdaságosság. A vállalatok nem csak azért váltanának elektromos szállítmányozásra, mert védeni szeretnék a környezetet, hanem azért is, mert ez pénzügyi szempontból megéri nekik.

Az e5 projekt mögött az alábbi cégek állnak:

  • Asahi Tanker Co., Ltd.
  • Idemitsu Kosan Co., Ltd.
  • Exeno Yamamizu Corporation
  • Mitsui O.S.K. Lines, Ltd.
  • Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co., Ltd.
  • Tokyo Electric Power Company
  • Mitsubishi Corporation

Az elektromos tartályhajó néhány műszaki paramétere is ismert már. A 62 méter hosszú hajó 499 tonna nehézolaj szállítására alkalmas az 1300 m3-es tartályban. A hajó sebessége kb. 11 csomó. A meghajtásról két 300 kW teljesítményű fő motor és 2 db 68 kW-os oldalsó motor gondoskodik. A hajó akkumulátora 3,5 MWh kapacitással rendelkezik, ami csak első hallásra tűnik hatalmasnak. A hajó méreteihez és szállítási kapacitásához képest nem is sok a 35 db Tesla Model S akkumulátorával összemérhető kapacitás.

Ironikus, ugye? Tisztán, légszennyezés mentesen hoznák a belvárosokba az üzemanyagot, hogy olyan helyen szívhassuk a füstöt, ahol több száz ember él egy négyzetkilométeren…

Mennyi áramot igényel az üzemanyag előállítás?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.