Tovább áll a Tesla Model S/X gyártósora – sokasodnak a pletykák

Pontosan egy hónapja írtunk róla, hogy az év végén szokásosnál hosszabb időre áll a Tesla Model S és Model X fremonti gyártósora, és majd csak január 11-én várható az autók gyártásának újraindítása.

Most újabb információk és pletykák láttak napvilágot.

Hosszabb leállás, új dátumok

Az internetes pletykafészkek hierarchiájában viszonylag megbízhatónak számító és jó kapcsolatokkal rendelkező kanadai TeslaOwnersOnline csapata (régebben Telsa Model 3 Owners Club) most olyan fülest kapott, hogy a cég kaliforniai gyárában az elmúlt hétfőn még nem indult újra a két drágább autó gyártása, mivel az átalakítás komolyabb mint gondoltuk.

A Model X program elején a Tesla célja az volt, hogy a Model S alapjaira építve, azzal nagyrészt megegyező alkatrészekből összerakva, közös gyártósoron készüljön majd a szedán és SUV testvére. Ez azonban olyannyira nem sikerült, hogy a két autó mindössze alkatrészei 30%-án osztozik. Így a gyártósoruk sem teljesen közös, csak bizonyos közös állomásokkal rendelkezik, ami miatt egyfelől egymás szűk keresztmetszetei tudnak lenni, másrészt a kitűzött költséghatékonysági célokat nem érték el.

A kanadai csapat belsős információkból most úgy tudja, az elmúlt hetek alatt, a december 24 óta tartó gyártási szünetben az S és az X gyártósora teljesen egyesült a kaliforniai üzemben. Ha igaz a pletyka, akkor ennek több komoly következménye is lehet. Egyrészt erősíti a várakozást, hogy a két autó jelentősen megújul, hiszen úgy néz ki a korábbinál több alkatrészben egyeznek majd – a Model 3 és Y között például 75% az azonosság. Másrészt viszont az üzemben így hely szabadult fel ami új autó gyártásának adhat helyet. Mi az új Roadsterre tippelnék, hiszen ez egy kis darabszámú, drága termék lesz.

A hírre válaszul egy bizonyos Harshal Bhosale azt írta, hogy dolgozik egy ismerőse a fremonti üzemben, és az ő információi szerint február első hetében indul az új Model S, március elején pedig az új Model X gyártása. Ezt az úriembert viszont egyáltalán nem ismerjük, fogalmunk nincs megbízható-e, de amit mond az egybevág azzal amit egy AlternateJones nevű Twitter fiók jelentett pár napja. Eszerint egy ismerőse Model X-et rendelt és a szalonban azt mondták neki, hogy az autó gyártása márciusban indul újra.

Így kezdődött, de vajon milyen lesz a következő verzió?

Bohasale egyébként egy kérdésre válaszul azt is elmondta, hogy a forrása szerint a két megújult modellben az utaskabin teljes szélességében egy nagy képernyő lesz elöl – valószínűleg hasonlóan ahhoz, amit a Mercedes és a Cadillac is tervez az új villanyos zászlóshajóikhoz. Bár ő személy szerint ennek nem ad sok hitelt, korábban mi is olvastunk olyan híresztelést, hogy az új S-ben és X-ben nem csak egyetlen középső kijelző lesz, mint a Model 3-ban és Y-ban, de nem is áll meg két képernyőnél a Tesla mint a jelenlegi változatokban.

Mint mindig, a pletykákat mindenki kezelje a megfelelő helyiértéken, de én személy szerint nem nagyon lepődnék meg rajta, ha a Tesla a január 27-re időzített pénzügyi jelentésében, vagy esetleg az előtt pár nappal leplezné le az újdonságokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.