Megtalálták a Kona tüzek okát

A közelmúltban 17 olyan (ismert) tűzeset fordult elő, amelyben Hyundai Kona modellek kaptak lángra. A szerencsétlenségek java (15 autó) Dél-Korában, egy Kanadában egy pedig Ausztriában történt. A Hyundai 2020 őszén világszerte összesen 77.000 db 2017 szeptembere és 2020 márciusa között gyártott Konát hívott vissza, melyeken szoftverfrissítést hajtottak végre, de a probléma valós oka – eddig – ismeretlen volt. A gond néhány hete kezdett eszkalálódni, amikor egy a visszahíváson már átesett Kona is lángra kapott Dél-Koreában. Így Dél-Korea Közlekedési Minisztériuma is sürgette a probléma mielőbbi megoldását.

A statisztika az LG Energy Solutions (korábban LG Chem) által gyártott akkumulátor cellákra terelte a gyanút, ugyanis minden kigyulladt autó LG akkuval készült, és egyetlen autó sem volt érintett abból a kisebb sorozatból, melyekbe az SK Innovation által szállított cellákat építették be. A probléma oka közös lehet a GM által gyártott, szintén LG akkukkal szerelt Chevrolet Bolt és Opel Ampera-e tűzesetekkel.

A World Today News híre szerint a napokban bizonyítást nyert, hogy a kigyulladás oka az akkumulátor cellákban keresendő. A cikk „iparági forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy a Hyundai Motor Company Namyang Kutatóközpontjában kritikus cellahibát fedeztek fel egy a visszahíváson már átesett tisztán elektromos Konából származó akkumulátorban. A bejelentést követően az LG Energy Solutions illetékese is felkereste a Namyang Kutatóközpontot és megerősítette a felfedezett problémát.

A hírek szerint az LG Energy Solutions még egyeztet az illetékes minisztériummal az eredmények és a várható intézkedések nyilvánosságra hozataláról, de azt már elismerték, hogy a tűz forrása az akkumulátor. A lap idézi a minisztérium egyik tisztviselőjét, aki szerint a hivatalos bejelentést követően az LG Energy Solution-nek kell vállalnia a felelősséget, és világszerte ki kell cserélnie  minden érintett elektromos Kona akkumulátorát.

Címlapkép: SBS8News

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.