Már harminc napelemes töltő kínál ingyen áramot Kaliforniában

Korábban már írtunk az Envision Solar (azóta már hivatalosan Beam Global néven működő cég) EV ARC töltőberendezéseiről, amely a hálózattól teljesen függetlenül, saját energiatárolóval ellátva biztosítja a napeleme által generált tiszta elektromosságot a villanyautósoknak. Az ilyen rendszer nagy előnye – amellett, hogy pillanatok alatt felállítható –, hogy olyan helyszíneken is le lehet telepíteni, ahol nincs megfelelő áramellátás, és a hálózat költséges és időigényes bővítése sem szükséges. Éppen emiatt kezdte ilyen berendezésekkel gyarapítani töltőhálózatát az Electrify America a napfényes Kaliforniában, ahol esetenként a civilizációtól távol eső területeken is képes töltési lehetőséget kínálni ügyfeleinek.

A Volkswagen amerikai töltőtelepítő cége a napokban jelentette be, hogy már 30 EV ARC típusú napelemes-akkumulátoros töltőállomást telepített az államban, s ezek mindegyike ingyenesen használható. Egy töltőoszlopon egyszerre két autó tudja fogadni az elektromosságot Level 2-es AC, azaz alacsony teljesítményű váltakozó áramú töltőkön keresztül.

A berendezések vidéki helyszíneken találhatók, az Electrify America így próbálja támogatni a regionális utazásokat, valamint ösztönözni az elektromos autózást a vidéki lakosság körében. Harmincból húsz töltőoszlop egészségügyi központoknál létesült, miután a vállalat úgy ítélte meg, hogy az egészségügyi és oktatási centrumok a nagy forgalmuk, valamint hosszú napi nyitvatartásuk miatt ideális helyszínek a villanyautó-töltéshez.

Az Electrify America honlapja a napelemes töltőkel külön jelöli. A cég hálózatában jelenleg 1856 CCS, 552 CCS-CHAdeMO, és 111 Level 2 töltőcsatlakozó található összesen 556 töltőállomáson.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.