Akár Magyarországon is gyárthatják a Rivian villanyautóit

Meg nem nevezett belső forrásokra hivatkozva a Bloomberg arról számolt be tegnap, hogy a Rivian Automotive Inc. Európában is gyártani fogja tisztán elektromos meghajtású járműveit, és hozzálátott a megfelelő helyszín kereséséhez első létesítménye számára a kontinensen. A hírportálnak nyilatkozó informátorok azt állították, hogy a lehetséges jelöltek között szerepel Németország és Magyarország is, de az Európai Unión kívül is akadnak jelöltek, például az Egyesült Királyság. A Rivian a JLL amerikai kereskedelmi ingatlan-szolgáltató céget kérte fel a helyszín felkutatására, melynek többek között Budapesten is van irodája.

A források azt is hozzátették, hogy elsőként valószínűleg a Rivian és az Amazon közös elektromos áruszállítója megy gyártásba az új létesítményben, hogy a kereskedelmi cég itt is tömegesen szolgálatba tudja helyezni a járművet. Röviddel ez után kezdődhetne meg a magánvásárlóknak szánt R1S és R1T villanyautók összeszerelése. A Rivian állítólag nagyon szorosra vette az ütemtervet, már a jövő évben hozzálátna a furgon gyártásának. Korábban mi is írtunk arról, hogy a Rivian 2022-re tervezi modelljeinek európai forgalmazását, amelyek az itteni piaci elvárásoknak megfelelően némileg kisebbek lesznek.

Az Egyesült Államokban ezek a tisztán elektromos alapra helyezett haszongépjárművek kis számban már csomagokat is szállítanak, de sorozatgyártásuk majd csak a negyedik negyedévben kezdődik a Rivian Illinois állambeli gyárában. A pick-up júniusban, az SUV pedig augusztusban indul el a vásárlókhoz.

 

Az európai gyárépítésről szóló híreket egyelőre sem a Rivian, sem az Amazon, sem a JLL nem kommentálta.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.