Főoldal » elektromos autó » Az egész világra kiterjesztik a Hyundai Kona tűzesetek miatti visszahívását

Az egész világra kiterjesztik a Hyundai Kona tűzesetek miatti visszahívását

A múlt héten beszámoltunk róla, hogy Dél-Koreában a Hyundai visszahívott 25.564 tisztán elektromos Kona modellt, hogy megvizsgálják mi okozhatta 13 autó kigyulladását. Kanadában, Ausztriában és Dél-Koreában egyaránt előfordult tűzeset.

A legfrissebb hírek szerint nem csak az anyaországban, hanem világszerte visszahívják a 2017 szeptembere és 2020 márciusa között gyártott körülbelül 77.000 autót. 2020 márciusáig az autókat csak Dél-Koreában gyártották, az idei év tavaszától azonban Csehországban is készülnek tisztán elektromos Konák. Mivel a fiatalabb autókat nem érinti a visszahívás, vélhetően valamit változtattak az autók szoftverén vagy akkumulátorán az európai gyártás megkezdésekor.

A Hyundai már tájékoztatta az amerikai közlekedési hatóságot (NHTSA) a visszahívási tervről, amely Észak-Amerikában 11 000 autót érint. A visszahívás iparági források szerint Európában 37 000 példány lehet érintett, egyéb országokban pedig további 3000 autót terveznek megvizsgálni a Hyundai és az LG Chem szakemberei.

A Yonhap News információ szerint a visszahívás keretében Dél-Koreában az autógyártó frissíti a tisztán elektromos autók akkumulátorral kapcsolatos szoftverét, valamint akkumulátor-rendszereket cserél majd.

A Hyundai számára az LG Chem szállítja a lítium-ion akkumulátorokat, utóbbi cég cáfolta a fenti értesüléseket. Véleményük szerint először meg kell határozni a közelmúltban történt tűzesetek pontos okát, amit a Hyundai szakembereivel közösen végeznek majd el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.