Százezer konnektoros hibridhez gyártott akkumulátort a Škoda

Tegnap elkészült a százezredik nagyfeszültségű akkucsomag a Škoda Mladá Boleslav-i főhadiszállásának akkumulátor-összeszerelő üzemében, amely körülbelül 15 hónapja látja el a Volkswagen Csoport plug-in hibrid meghajtású járműveit energiatároló egységgel. A cseh autógyártó 2019-ben egy közel 25,3 millió eurós beruházásból hozta létre a mintegy 2000 négyzetméteren elhelyezkedő gyártórészleget, ahonnan a Škoda Superb iV és Octavia iV mellett az Audi, Seat, és Volkswagen márkák konnektoros hibridjei is kapják az aksikat. Christian Bleiel, a Škoda Auto egyik igazgatója kihangsúlyozta, hogy e fontos mérföldkő kiválóan szemlélteti a Škoda mérnöki szakértelmét, valamint az alkatrészgyártásban betöltött kiemelt szerepét a Csoporton belül.

Minden műszakban 58 alkalmazott dolgozik az aksikkal, a nagyobb tömegek mozgatását pedig összesen 13 robot végzi. Egy akkupakk teljes összeszerelése körülbelül 2 órát vesz igénybe, amely során 66 munkaállomáson halad át, de egyszerre több aksi is készül, így naponta akár 800 akkumulátorcsomag is születhet a gyárban. Az autókba történő beszerelés előtt minden akkumulátort alapos tesztelésnek vetnek alá, amely során leellenőrzik többek között a magas és alacsony feszültségű komponensek interakcióját, valamint azt is, hogy nem szivárognak-e a hűtőkörök.

A Škoda által a saját, valamint a beszállítók alkalmazottjai számára tervezett, elektromobilitásra felkészítő tréningeket ez idáig több mint 16 ezren végezték el, és a következő két évben is 45 millió eurót fordít majd arra a Škoda Auto, hogy a cég dolgozói bővíthessék szakértelmüket az elektromos meghajtású járművek területén. Márpedig erre szükségük is lesz, hiszen a Škoda is a modellkínálatának fokozatos, de teljes elektromosítását tervezi, amit 2025-ig összesen 1,3 milliárd eurós beruházásokkal támogat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.