Jövő héten kiderül, mit küld a Ford a Tesla szörnyetege ellen

A Tesla Cybertruck 2019-es debütálásakor a nagy hagyományos autógyártók egyszerre döbbenhettek rá, hogy mihamarabb piacra kell dobniuk egy tisztán elektromos meghajtású pick-up haszongépjárművet, ha nem szeretnék, hogy jövedelmező piacuk a Tesla áldozatává váljon. Habár a vásárlóknak még egyetlen autógyártó sem tudott nullemissziós platóst átadni, hamarosan erre is sor kerül, hiszen a Tesla szögletes szörnyetege mellett a Rivian járműve, és a GMC Hummerje is karnyújtásnyira van a piaci bevezetéstől, és már azt is tudjuk, hogy a készül a Chevrolet Silverado elektromos változata is. Már csak egyetlen fontos szereplőt hiányolunk: a Fordot, amely az Amerikai Egyesült Államok legkelendőbb pick-up családját, az F-sorozatot kínálja.

A jövő hét folyamán a Ford is lerántja a leplet legelső, teljesen elektromos pick-up teherautójáról, amely az F-150 Lightning nevet viseli. Ezt az utónevet nem most használja először a michigani vállalat, az 1993-ban bevezetett, felpiszkált teljesítményű F-150-et is így hívták, de az biztos, hogy az elektromos meghajtású típuson sokkal jobban mutat a „villámlás”.

Bejelentésében a Ford a Model T-hez, a Mustanghoz, a Toyota Prius-hoz, valamint a Tesla Model 3-hoz hasonlította a villanyos F-150-et, mivel ez is egy olyan modell lesz, amely felforgatja a piacot, és átírja a játékszabályokat. A villanyautó erősebb lesz, mint az eredeti Lightning, az OTA frissítések pedig folyamatos fejlődést biztosítanak majd számára.

A premiert május 19-én tartja a Ford, a jármű piaci bevezetése pedig várhatóan 2022-ben kezdődik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.