Jönnek a 100 km elektromos hatótávú Volkswagen hibridek

Várhatóan 2023-ban megérkezik a Volkswagen következő generációs plug-in hibrid hajtáslánca, mely több egyéb fejlesztés mellett nagyobb akkumulátorral és gyorsabb töltéssel ruházza fel a márka hálózatról tölthető hibrid modelljeit.

Német hírportálok úgy tudják, hogy az MQB padlólemez plug-in hibridjeiben a jelenlegi, modelltől függően 110 és 115 kW közötti teljesítményű 1,4 TSI benzinmotorját az 1,5 TSI szerkezet váltja, de a vásárlók jobban megérzik majd azt a változást, amit az akkukapacitás növelése okoz: a tervek szerint a jelenlegi 13 kWh megduplázódik, így a tisztán elektromos üzemmódban megtehető hatótávolság 100 km környékére ugrik a WLTP szabványban mérve. A cellatechnológiában elért fejlesztések, és az akku dizájnja lehetővé teszi, hogy ugyanabban a csomagolásban szereljék be a nagyobb aksit, mint korábban. A fejlesztések egyébként azt a célt is szolgálják, hogy a PHEV-ek jogosultak legyenek a németországi állami támogatásra, amelyet hatótáv alapján határoznak meg, és folyamatosan szigorodik.

Az Auto Motor&Sport információi szerint a hibridek a megnövekedett akkukapacitás miatt gyorsabb töltést is kapnak, ami a DC tölthetőség bevezetését jeleni CCS csatlakozón keresztül, valószínűleg feláras extraként. Ennek teljesítménye egyelőre nem ismert, de a VW elképzelései szerint egy 80%-os feltöltésnek fél óra alatt meg kellene történnie. Az új hajtásláncot először a Passat és a Tiguan eHybrid változata kapja meg a generációváltáskor, ezt követően pedig a Golf is hasonló kezelésben részesül.

Ha a Volkswagen a Mercedes-Benz stratégiáját követi, akkor a következő generációs plug-in hibrid hajtás után leáll ezen hajtásmód további fejlesztésével. A Merci már piacra dobta azt a rendszerét, amellyel akár 100 km-t is elmennek hibridjei a belsőégésű motor támogatása nélkül, és szeptember elején be is jelentette, hogy ennél többet már nem kíván foglalkozni a technológiával, leállítja az új PHEV-ek fejlesztését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.