Főoldal » elektromos autó » 2000 lóerő, két másodperc 0-ról 100-ra – ez nem egy sportkocsi, hanem a Ford furgonja

2000 lóerő, két másodperc 0-ról 100-ra – ez nem egy sportkocsi, hanem a Ford furgonja

A Ford mutatott már be néhány hajmeresztő, one-off elektromos koncepcióautót – gondoljunk csak például a hét(!) villanymotorral felszerelt Mustang Mach-E 1400-ra –, de a legújabb fejlesztés, ami a ma megnyitott Goodood Festival of Speed rendezvényen parádézik, egy egészen új szintre emeli az őrületet.

Az amerikai cégnél régre nyúlik vissza a SuperVan hagyománya – 1971-ben mutatkozott be az első olyan furgon, amibe versenyautók hajtását szerelték. A jármű mindig is a Transit haszongépjármű külsejét vette fel egy erős vizuális tuning kíséretében, és azt a célt szolgálta, hogy izgalmas műsorral szórakoztassa a közönséget, prezentálva a Ford eredményeit a hajtásrendszerek teljesítményét illetően. És mivel manapság már a legtöbb autógyártó számára világossá vált, hogy a belsőégésű motoros hajtás fejlesztésébe pénzt ölni nem éppen megtérülő befektetés, a legújabb Supervan is tisztán elektromos hajtást kapott.

A Ford Pro Electric SuperVan névre keresztelt bestiába négy villanymotort építettek be a mérnökök, amelyek együttes teljesítménye megközelíti a 2000 lóerőt. A villanyautó a nemrég bemutatott E-Transit Custom alapján épült, azaz nincs szupersportautó-teste, ez a brutális teljesítmény azonban még így is képes arra, hogy álló helyzetből kevesebb mint két másodperc alatt 100 km/h sebességre gyorsítsa a járművet. Ehhez természetesen szükség volt egy speciális, versenypályára konfigurált futóműre is, de számos alkatrészt megtartottak az alapként szolgáló furgonból.

Az autó motorsport-specifikus konstrukciója az E-Transit Custom padlózatát acélvázzal és könnyű kompozit karosszériaelemekkel párosítja. Az 50 kWh-s folyadékhűtéses akkumulátorcsomagot az optimális súlyeloszlást és az alacsony súlypontot figyelembe véve helyezték el, és körülbelül 45 perc alatt teljesen újratölthető egy szokványos elektromos gyorstöltővel. A Ford Pro Electric SuperVan belterében teljes bukókeret és a FIA szabványainak megfelelő versenyülések találhatók a biztonság érdekében, valamint egy nagy SYNC érintőképernyő, amely közvetlenül a Ford sorozatgyártású járműveiből származik, és a fejlett csatlakozási és információs rendszereket vezérli.

A bemutatójárművet a Ford Performance, valamint az elektromos versenyzésre szakosodott ausztriai STARD fejlesztették ki titokban, a külső dizájnt pedig a Ford Design csapata alkotta meg a németországi Kölnben. A goodwoodi pályán Romain Dumas vezeti a tuningfurgont. Ha valaki képes kézben tartani ezt a bestiát, akkor azon a pilótán, aki a VW ID.R-rel megjárta a kínai hegyvidéket, biztosan nem fog ki ez a feladat.

Részletesebb infókat az alábbi videóban árulnak el a fejlesztők:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.