Gyorsabb és megbízhatóbb lett a Parkl

A magyar startup applikációjával már régóta nem csak belvárosi teremgarázsok parkolóhelyeit tudjuk könnyen kifizetni, de elektromos töltőket is találunk és tudunk indítani.

A közelmúltban jelentős technikai fejlesztést hajtottak végre.

Magyar startup, nemzetközi siker

Ha belegondolunk, a parkolással kapcsolatban két nagy nyűg van: ismeretlen környéken a parkolóházak megtalálása, illetve a parkolási díj kifizetése.

A Parkl applikációja erre nyújt megoldást, hiszen a térképen megmutatja hol vannak a teremgarázsok, melyik mennyibe kerül, az appal pedig automatával és parkolójegy szerencsétlenkedés nélkül is tudunk fizetni. Az app egy ideje már külön jelzi az elektromos töltővel rendelkező parkolóhelyeket is, és mutatja, van-e szabad töltő, illetve a töltés indítása és fizetése is vezérelhető innen.

A vállalat korábbi technikai megoldása azonban egy idő után elérte határait és sokszor voltak belassulások, műszaki problémák, különösen csúcsidőben. A Parkl nemrég a Microsofttal kötött szerződést, és annak startup programján belül számos kedvezményt és technikai támogatást kapott, hogy új platformra, a szoftver óriás Azure felhő alapú szolgáltatására váltsanak.

A két vállalat beszámolója szerint a migráció igen sikeres volt, most már egyszerre akár 100 eszközt is tudnak frissíteni, és olyan új, innovatív szolgáltatások is megjelentek, mint az érintésmentes parkolás. Ha rendelkezünk regisztrált fiókkal és el van mentve a rendszámunk, akkor a partner mélygarázsokban még az appot sem kell elővenni. A sorompónál található kamera felismeri a rendszámunkat, nyitja a kaput és a rendszer automatikusan intézi a fizetést is.

A cég most már hazánkon kívül Közép-Európában is terjeszkedik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.