Főoldal » elektromos autó » Kieshetnek a kerekek, visszahívják az új Toyotát

Kieshetnek a kerekek, visszahívják az új Toyotát

Összesen 2700 példányt hív vissza vadonatúj bZ4X típusú tisztán elektromos autójából a Toyota, miután egy kilazuló csavar következtében akár ki is eshetnek a kerekek a helyükről. A Reuters számolt be róla, hogy az eladott autók darabszámát tekintve a világ legnagyobb autógyártójaként működő japán vállalat visszahívást kezdeményezett a hazai piacán is mindössze két hónapja forgalmazott modelljére – a hírportál információi szerint éles kanyarodásnál és hirtelen fékezésnél kilazulhatnak a kerék rögzítéséért felelős csavarok, amely legrosszabb esetben a kerék elvesztését okozhatja. A cég egyelőre nem tud egyetlen balesetről sem, amit ez a hiba okozott.

A 2700 visszahívott példányból 2200-at Európában, 260-at az Egyesült Államokban, 20-at Kanadában és 110-et Japánban értékesítettek. A maradék 110 darabon minden bizonnyal kisebb piacok osztoznak. A Teslarati értesülései szerint az érintett példányok többségét még nem adták át a vásárlóknak, de azok esetében, ahol már hazavitték az autót, a hatóságok arra kérik a tulajdonosokat, hogy ne használják, amíg a hiba nincs javítva. A Toyota vizsgálja, hogy a csavarok meghúzása megoldja-e a problémát, vagy szükséges plusz alkatrészek felszerelése.

A bZ4X, mely az első eleve elektromosnak tervezett globális villanyautó a Toyota kínálatában, már Magyarországon is rendelhető, az első kiszállítások őszre várhatók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.