Leállították egy kínai villanyautó előrendelését Európában

Az XPeng idén márciusban jelentette be, négy európai országban, Dániában, Hollandiában, Norvégiában, és Svédországban előrendelhetővé vált legújabb elektromos modellje, a P5, amely egyébként a harmadik olyan villanyautó volt a kínai cégtől, amelyre rendelést lehetett leadni az európai kontinensen. Most azonban arról tájékoztatta ügyfeleit az XPeng, hogy a P5 piaci bevezetése bizonytalan időre jégre került.

Az Electrek hírportál számolt be az autógyártó hivatalos közleményéről, amelyben az autógyártást hónapok óta akadályozó globális problémákkal indokolta a P5 elektromos szedán európai előrendelésének leállítását. Az elsőkerékhajtású, 155 kW teljesítményű és 465 kilométeres hatótávolságú járműveket 2022 utolsó negyedévétől vehették volna át a vásárlók, de az XPeng szerint ez az ütemterv tarthatatlanná vált.

XPeng P5

A vállalat azt javasolja ügyfeleinek, hogy a P5 helyett válasszák a nagyobb P7 szedánt, amely így most az XPeng európai terjeszkedésének gerincét fogja adni. Az autógyártó szóvivője egyébként kiemelte, hogy az újabb piacokra történő belépés, és a cég jelenlétének megerősítése a már meglévő piacokon továbbra is elsőszámú célkitűzés a fennálló nehézségek ellenére.

Az XPeng modelljeinek gyártása és forgalmazása Kínában zökkenőmentesen folytatódik tovább, hamarosan ráadásul a márka következő villanyautója, a G9 SUV is gyártósorra kerül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.